Српска на сувом

Небојша Томашевић
Српска на сувом

Након кише долази сунце, али и обратно. Само неколико дана послије тропског љета Европу су захватиле поплаве и олује, подсјећајући нас на то колико је природа непредвидива и на катастрофу од прије 10 година.

Док Европа већ сада пролази кроз нови талас екстремних временских услова, све чешће поплаве, пред нас се постављају питања колико смо као друштво заиста спремни да се суочимо са оваквим изазовима и да ли ћемо моћи да избјегнемо нову катастрофу.

Обилне кише и смртоносне поплаве које погађају европске градове нису само спорадичне појаве, већ директна посљедица све израженијих климатских промјена.

Морамо бити свјесни да су климатске промјене реалност нашег времена и бити спремни на непогоде.

Међутим, искуства из прошлости, попут катастрофалних поплава из 2014. године, показују да смо мало научили из тих трагедија.

Баш мало тога, сем да се Богу молимо.

И тада, као и сада, говорили смо о узроцима као што су нелегална експлоатација шљунка и пијеска из ријечних корита, неадекватно изграђене саобраћајнице без заштите и куће подигнуте на теренима склоним клизиштима. И тада је систем заказао - загушени канали и рупе од експлоатације шљунка само су убрзали продирање воде и повећали ниво поплава.

Иако су многи проблеми санирани, остаје чињеница да и даље немамо свеобухватан систем цивилне заштите, да су и даље многи канали обрасли шибљем, а многи крадљивци шљунка и даље копају обале.

Славни филозоф Хераклит једном је рекао: “Панта реи”, односно “Све тече, све се мијења”, али нажалост, док се природа непрестано мијења, наше реакције на њу често остају исте. Управо ту лежи највећи проблем.

Док су поплаве већ реалност широм Европе, под знаком питања је да ли смо довољно научили из претходних искустава да бисмо били боље припремљени за будућност. 

Струка се сложила да нико није могао предвидјети тачан обим катастрофе из 2014. године, али је било упозорења на предстојећу елементарну непогоду.

Данас, иста или слична упозорења су поново присутна.

Питање је да ли ћемо их игнорисати и дозволити да се понове катастрофални догађаји или ћемо предузети неопходне мјере?

Иако метеоролози тврде да не постоји непосредан ризик од нових великих поплава, да ли заиста можемо остати скрштених руку?

Метеоролог у Хидрометеоролошком заводу РС Милица Ђорђевић за “Глас” је рекла да дешавања у централној Европи и Српској нису ни приближно слична, наводећи да нема потребе за специјалним реакцијама.

Истакла је да за сада нема разлога за бригу.

Тако можемо одахнути јер Српска је на сувом, али за сада! Међутим, можемо ли себи допустити да се понови сценарио из 2014. године, када су локалне заједнице, посебно у сливу ријеке Босне, биле најтеже погођене, а кривци за пропусте остали без одговорности?

Кривица је пребацивана с једних на друге, али суштинска питања и даље су остала неријешена.

Хоћемо ли понављати исте грешке или ћемо коначно предузети кораке да бисмо се боље заштитили од будућих непогода?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана