Срозавање Парламента

Жељка Домазет

Да се нерад и ћутање дебело исплате, најбољи доказ је неактивност парламентараца.

 

Међу онима које је народ бирао на директним изборима за Парламент БиХ има и оних који се током четворогодишњег мандата ниједном не јаве да дискутују, не поставе било какво посланичко питање, нити покрену икакву иницијативу. Неријетко, нажалост, и они који упуте иницијативе углавном предлажу нешто за шта се унапријед зна да неће проћи.

Није ријеткост ни то да многобројне сједнице парламентарних комисија бивају отказане због недостатка кворума, а и сами домови неријетко засједају на ивици, па се једва намакне довољан број присутних да би одлуке биле изгласане.

Осим тога, јавна је тајна да посланички материјал они којима је он намијењен често не читају и не анализирају прије сједнице.

Појединци у Парламенту тврде да неке њихове колеге не знају ни колики је буџет који усвајају, а камоли било шта друго што је на дневном реду.

Напросто, у посланичким клупама су само као бројеви и након четворогодишњег мандата сигурно их нико ни по чему неће и не може памтити.

Током парламентарне расправе у клинчу су увијек исти посланици, иницијативе се просљеђују од истих изабраних званичника, а када се новац слива у џепове, ни по чему се не разликују они који ревносно читају материјале, здушно их образлажу, нападају или бране од оних који чак не знају ни о чему се расправља.

Да у овој земљи има било каквог реда, онда би сви они који дебело наплаћују своје ћутање морали бити санкционисани.  А због чињенице да се безочно троши новац свих пореских обвезника, требало би направити и ревизију учинка сваког посланика понаособ.

Због свега овога није ни чудо што се из године у годину срозава улога Парламента и да из године у годину ради без идеја и добрих иницијатива.

Буде ли се ова пракса наставила, милионска улагања имаћемо само за нерад и нераднике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана