Сретна нам 2019.

Вељко Зељковић

Иза нас је још једна година. Обиљежиле су је мистериозно и још увијек неразјашњено убиство двадесетједногодишњег Давида Драгичевића, те мигрантска криза и одлазак углавном младих људи преко “гране”. Дошло је и до распада Савеза за промјене, али и тектонских потреса унутар ДНС-а и СДС-а. Било је ту и мангупа, те смјена неких од челних људи јавних предузећа.

БиХ је изненадно добила и позив за улазак у НАТО, а “Хрвати” су још једном изабрали Жељка Комшића у Предсједништво БиХ. Све у свему, за новинаре, интересантна година.

Да ће 2018. бити више него турбулентна година могло се наслутити након што је у Бањалуци нестао Давид Драгичевић. Нажалост, читав случај је на крају исполитизован.

Погријешили и огријешили су се сви. И они коју су требало да благовремено реагују и ријеше овај случај, али и они који су покушали да га злоупотријебе за своје политичке циљеве. Зашто не рећи, дио одговорности сигурно пада и на леђа појединих новинара.

Да је БиХ нефункционална и неспособна држава могло се видјети на примјеру мигрантске кризе. Клели су се поједини министри из Савјета министара како их ништа не може изненадити. Да имају припремљене планове за све сценарије. Па и оне најцрње. На крају се испоставило да од тога нема ништа, те да је све била “шарена лажа”. Политичка прича за шире народне и на моменте изгубљене и хипнотисане масе.

Свијетла тачка у 2018. било је повећање плата за 30 марака. Критичари ће рећи предизборни потез владајућих... Али како год било, бар је дошло до неког помака набоље.

Када су у питању октобарски избори, показало се да је опозиција још увијек недорасла владајућој коалицији. Постизборни раскол унутар Савеза за побједе, отворене подјеле унутар некада моћног СДС-а и приклањање дијела чланства ове странке и НДП-а владајућој коалицији најбоља су потврда ових тврдњи.

Летјели су и мангупи, они који су радили против интереса владајуће коалиције. Предсједник СНСД-а Милорад Додик није опростио никоме издају. Направио је чистку и показао да са њим нема зезања. То је посебно схватио Марко Павић, чија је странка на крају готово преполовљена, јер је дио чланства, близак Недељку Чубриловићу, формирао нову партију.

Крај прошле године су обиљежили и духови у Предсједништву БиХ, који су односили заставу Српске, али је постало јасно и да ће формирање власти на нивоу БиХ бити готово немогућа мисија.

Пред нама је још једна интересантна и тешка година. Ако ништа друго, онда и због позива који је из Брисела упућен БиХ, а везан је за улазак у НАТО. Срећна нам 2019.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана