Срески шпијун

Дарко Момић

БиХ је због свог географског положаја одувијек била полигон на којем све могуће обавјештајне службе изводе своје “операције” и зато су само лаици били изненађени прошлоседмичним тврдњама да агенти хрватске Сигурносно-обавјештајне агенције (СОА) већ дуже вријеме спроводе обавјештајну операцију и врбују припаднике селефијског покрета за неке своје циљеве.

Да је баш све у тој акцији онако како је објавио портал “Журнал.инфо” не вјерује ни онај ко је то објавио, али да од тога нема баш ништа, не вјерује нико. Значи, нема никакве сумње у то да су хрватски обавјештајци спроводили неке активности, а да ли је све било баш онако како тврде новинари по службеној дужности с ове или оне стране, то је већ у домену обавјештајног рада и нека се тиме баве други.

Оно што је јуче, док се полако слијеже прашина на поменуту “Журналову” аферу, окупирало јавни простор је “Фејсбук” објава ратног команданта Армије РБиХ Насера Орића. Сребренички господар живота и смрти објавио је селфи уз тврдњу да је направљен на планини изнад Ваљева, као и фотографију на којој, како тврди, у ресторану у Ужицу кафенише са једним од новинара, публициста и режисера по службеној дужности Авдом Хусеиновићем.

Да је баш све како је објављено на “Фејсбуку” и да су селфи фотографије направљене изнад Ваљева и у Ужицу не вјерује ни онај ко их је направио, а да нису пласиране по диктату, у режији и за потребе неке обавјештајне службе, не вјерује нико. Значи, постоји оправдана сумња у то да је Орић слободно ушао у Србију, сликао се по Калабићевом родном крају и пио кахву из филџана у Ужицу, али да је у позадини свега нека обавјештајна вртешка, не треба да сумњају ни највећи скептици. О каквој вртешци се ради, тиме ће се опет бавити они којима је то посао и који су за то плаћени, али некако се тешко отети утиску да у свим тим игранкама и вртешкама, Срби и Република Српска играју споредну улогу.

Један од разлога за такво стање ствари сигурно је и то што играју споредну улогу у Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ од њеног формирања. Зато су најаве из табора изборних побједника у Српској да је крајње вријеме да српски кадар засједне у фотељу првог обавјештајца БиХ национално одговорне и охрабрујуће.

Нема везе ни ако је у некој кухињи осмишљено да на челу парламентарне комисије за надзор над радом ОБА, коју по закону мора да води посланик из опозиционих редова, а која још није формирана, буде посланик СДС-а Драган Мектић.

Или што би Бранислав Нушић рекао - Алекса Жунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана