Срећно ти било, Европо

Александар Стојановић

Док високи представник у БиХ Валентин Инцко у својим извјештајима приговара Републици Српској што студентски дом у Палама на улазу има таблу са именом првог предсједника РС Радована Караџића, Бошњаци предвођени Шефиком Џаферовићем подржавају идеју да се отвори “канцеларија за везу” квазидржаве чији су главари недавно оптужени за звјерске ратне злочине на територији јужне српске покрајине.

Основна замисао при увођењу високог представника била је та да он допринесе развоју и демократизацији БиХ, али по ко зна који пут у својим извјештајима он се бави маргиналним стварима за грађане, па ударајући на идентитет и историју једног народа кризу додатно продубљује. Зато о оваквим његовим потезима не треба трошити ни ријечи, јер његов једини задатак је да од БиХ направи узаврели котао који ће кад-тад експлодирати.

С друге стране, на трагу таквог дјеловања, нашли су се и лажни пацифисти и грађанисти, оличени у највишем руководству СДА. Док на сваком ћошку пропагирају мит о жртви, на којем граде свој идентитет и уз све што има у називу “српско” стављају предзнак “геноцидно”, са доказаним терористима и кољачима планирају “канцеларију за успостављање културне и образовне сарадње” са самопроглашеним Косовом. Како то лијепо звучи, тако упаковано у један безбрижни пакет. Штета је само што се културно насљеђе “Косова” заснива на отетој имовини, разрушеним и запаљеним црквама, поломљеним надгробним плочама, а бошњачка култура не постоји прије доласка Османлија на ове просторе.

На тој квазикултури градили су и образовање, па тако данас њихови ђаци уче из књига које су написане на основу политичких и идеолошких говора ратних злочинаца и србомрзаца. Како је то и такво градиво очишћено од сваке реалности и чињеница, можемо слободно рећи да је ријеч о полуписменим друштвима, а таквим друштвима не преостаје ништа друго него да се држе заједно и стварају заједничког непријатеља.

Није само полуписменост њихова заједничка спона, има много сличности и у ономе што су чинили муџахедини блиски Шефику Џаферовићу и припадници терористичке ОВК Хашима Тачија, па и с те стране брине иницијатива о “канцеларији за везу”. Оправдана је бојазан да би умјесто представа, књижевних вечери и уџбеника, то могла бити канцеларија у размјени идеолошких мишљења и заједничког дјеловања на сатанизацији Срба. По принципу “држ'те лопова (терористу)”, под плаштом европејства и западњаштва те гарнитуре стварају највећа упоришта парамилитарних исламских јединица у Европи, правећи се наивни када се тако нешто помене у европским парламентима и негирајући радикални исламизам.

Али, ако је табла са именом Радована Караџића највећи проблем за мир у свијету, срећно ти било, Европо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана