Срећна нова година!

Ведрана Кулага Симић

Од јануара до децембра пут је дуг, неко те остави, а неко други постане друг. Једна странка, друга, трећа.. затим коалиција пета, шеста, а грађанима понекад и срећа.

Брисел, Праг, Будимпешта, и опет ништа.

Још једна година пролази, ново љето долази. Да ли ће Сејдић и Финци равноправни постати, а лидери измјене изборног закона усагласити? Да ли ће економија стати на ноге, брзи возови доћи на наше пруге? Радницима осванути бољи дани и џепови бити мање празни?

Дједа Мраза и ове године многи су чекали и на европском путу застали. Покушаја да се настави много је било, али ништа ново на крају није се десило. У нову годину улазимо, традиционално, са проблемима старим, са надом да се могу ријешити штапићем чаробним.

Година на измаку остаће упамћена на страницама историје БиХ као година празних обећања, покушаја промјена и политичких превирања у мору странака, интереса, циљева и симпатија гдје је свако јутро носило опасност да љубав пукне, а мржња настане.

Можда је то због непостојања механизма координације или можда због комуникације пуне најчешће личних интереса, циљева и визија.

Ко зна, можда БиХ додијели мјесто осталима на начин како је написано јер све су смјернице ту, само треба да се испоштују. Можда покажемо Европи и цијелом свијету да су чуда могућа, спроведемо све одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру и усвојимо механизам координације.

Можда се покаже да су и радне групе ипак нечему и ваљале, а не само да су трошиле паре.

Све у свему, нова година куца на врата. Вријеме је да се узме шампањац, неко јаче пиће или чаша "чесмоваче", затворе очи и пожели да година која нам долази буде боља од ове коју испраћамо.

Наздравимо за добар почетак и још бољи крај. Јер и дуг пут се често брзо пређе и поново дође вријеме подвлачења црте. Надајмо се да ће нам се поновити само оно лијепо из 2013, а да ће проблеми коначно бити ријешени.

Јер, ипак, сваки нови почетак нуди наду и буди оптимизам.

Можда и ми на крају 2014. године запјевамо "ко би рек'о чуда да се десе". 

Било како било, срећна нова година! И нама и вама. Од срца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана