Сребренички избори

Горан Маунага

Нико није очекивао да ће изборни процес у Сребреници протећи без и најмањег проблема, али је мало ко очекивао ово што се сада дешава.

Иако је, према прелиминарним подацима и на основу скоро 90 одсто пребројаних гласова, српски кандидат Младен Грујичић освојио скоро 4.000 гласова, а актуелни начелник Сребренице Ћамил Дураковић 1.650, Дураковић не одустаје од покушаја да побиједи Грујичића на било који начин.

Па тако од Дураковића стиже оптужба за оптужбом, тражи се ново пребројавање, бошњачки чланови изборних комисија тврде да су под притиском полиције из РС...

Зато упозорење МУП-а Републике Српске да члан ЦИК-а Суад Арнаутовић и предсједник Општинске изборне комисије Нермин Аливуковић покушавају да лажним информацијама и манипулацијама доведу у питање изборни процес у тој општини, треба схватити најозбиљније.

Манипулације, лажи и неповјерење достигли су такав степен да је ЦИК одлучио да поновно бројање гласова са пет бирачких мјеста буде довршено у просторијама те комисије у Сарајеву, мада, судећи по различитим ставовима чланова општинске и те комисије, повјерење ни у ЦИК није потпуно.

А и како би било кад су годинама познате махинације гласовима бирача у Сребреници и кад је јавна тајна било пријављивање великог броја бирача на лажне адресе. Па је само на једној знало бити пријављено и неколико десетина оних који су годинама гласали за бошњачке представнике у тој општини.

То је ове године први пут спријечено, а великом успјеху српског кандидата за начелника општине допринијело је и то што су се око те кандидатуре сложиле све српске странке. Зато огромна и недостижна предност Грујичића никога и није требало да изненади.

У наредним данима најважније је да добра безбједносна ситуација у Сребреници буде очувана и да, наравно, пребројавање гласова буде регуларно јер начелник треба да буде онај који је уистину добио повјерење грађана. А свима у Сребреници приоритет треба да буде бољи живот становништва који сасвим сигурно неће донијети свађе и подјеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана