Сребренички бизнис

Ведрана Кулага
Сребренички бизнис

Aгенција за обезбјеђење "БХ сигурност" из Тузле, иза које стоји Насер Орић, једна је од десетина малих и средњих предузећа која су добила бесповратна средства у оквиру програма Савјета министара БиХ за опоравак и развој општине Сребреница.

Фирма је добила укупно 46.168 марака, уз обавезу да запосли девет радника, а у општини тврде да је добијени новац утрошен за набавку потребне опреме и осталих пратећих садржаја за одређену дјелатност.

Поставља се питање због чега су запослене особе уопште запослене с обзиром на то да "БХ сигурност" не обезбјеђује ниједан објекат на подручју Сребренице? Изгледа да су запослене особе само радници на папиру који, додуше, примају редовну плату. Због чега? Да ли то само привремено немају посла или служе као добар параван за нешто сасвим друго?

Aгенција "БХ сигурност" отворила је пословницу у Сребреници, постоји мониторинг тим који надгледа да ли је новац утрошен на прави начин, а та пословница и њени запослени ништа не раде. Чудно.

Кажу да се "БХ сигурност" бави обезбјеђењем објеката разних пословних банака и неких других зграда, али не и у Сребреници.

Невјероватно је да неко добије повећу суму новца као подстицај за пројекат под називом "Програм Савјета министара БиХ за обнову и развој општине Сребреница", а да при томе у тој општини не ради ништа што би допринијело развоју и обнови општине.

A у поменутој фирми наводе: "Бавимо се физичким и техничким обезбјеђењем лица и имовине, али тренутно никога не штитимо у РС. Ми смо запослили пет радника који тренутно немају посла, али добијају редовно плату. Тренутно не штитимо ниједан објекат у Сребреници". Остали изјављују да је "БХ сигурност" аплицирала по основу стимулације малих и средњих предузећа за пројекат Савјета министара и испунила тражене услове, и тако су добили та средства".

У Сребреници јесте регистрована пословна јединица "БХ сигурности" на адреси Црни Губер б.б., али по свему судећи, ради се о фиктивној адреси на којој ни телефонски број није у функцији. И број, у складу са осталим, не ради.

Једно је у цијелој тој причи сигурно. Прву траншу од 29.013 марака "БХ сигурност" је добила почетком прошле године, а другу од 17.155 марака крајем прошле године. Паре су "легле", али на који рачун? И коме? И зашто?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана