Сребренички аршини

Крстина Ћирковић
Сребренички аршини

Политика двоструких аршина, коју у Сребреници већ десет година спроводи Странка демократске акције, тако се добро "примила" да се њене посљедице осјећају на сваком педљу ове општине.

Илустрација ове констатације је незнатан повратак у српска села, необновљена инфраструктура у њима и забрињавајућа незапосленост Срба. На другој страни, обновљене су куће и путеви за бошњачка села, а у већини предузећа и Aдминистративној служби општине запошљавају се, углавном, повратници Бошњаци.

На неравноправан третман српских повратника указивали су, више пута до сада, српски представници власти и Борачке организације. Није било јасно зашто Срби који су, као и Бошњаци, протјерани са подручја те општине, никада нису добили статус повратника. До одговора се ипак брзо дошло, јер је објелодањено да међународне организације улажу своја средства за обнову кућа само повратницима, а самим тим само Бошњацима, који су добили тај статус.

Због тога данас нема повратника у српском селу Залазје. Нема ни у Крњићима, јер се из тог села недавно иселио једини повратник. Има села, попут Ратковића, која су опустјела 21. јуна 1992. године и у којима још није изграђена ниједна кућа. Ништа боља ситуација није у Радошевићима, Костоломцима, Осату...

Предсједник Скупштине општине Радомир Павловић, општинска Борачка организација, Организација заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, као и мјештани бројних српских села указивали су на неправду, коју бошњачка власт чини већинском народу у Сребреници. Упозоравали су да је због тога ову општину од 2000. године напустило око 10.000 Срба, те да се због примјене двоструких аршина, још није вратило близу 5.000 српских породица.

Мјештани Студенца упозорили су недавно да им пријети нестанак са ових простора.

Политиком, која је креирана у Сарајеву, Срби у Сребреници и околним селима доведени су у неравноправан положај и када је у питању истина о ратним догађајима и правда за жртве тог народа. Чињеница да још нико није одговарао за стотину опљачканих и попаљених српских села и заселака, те свирепа убиства више стотина српских цивила потврђује, још једном дискриминацију према Србима.

A да се, барем неко, озбиљно позабавио проблемима, дошао би до важне чињенице и потврде да је локална бошњачка власт, опструкцијама и дискриминаторским односом према Србима, потврдила да су они у Сребреници грађани другог реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана