Сребреничке подвале

Маријана Миљић Бјеловук

Бивши замјеник федералног премијера и функционер СДА Десница Радивојевић прикључио се утрци за првог човјека Сребренице.

Кандидатуром Радивојевића могао би, већ је јасно, да се понови сценарио са прошлих локалних избора у овој општини када су српске странке изашле јединствено, али их је побједе коштао контроверзни бизнисмен из Прњавора Радојица Ратковац. Он је као независни кандидат однио дио српских гласова и тако обезбиједио побједу бошњачком кандидату Ћамилу Дураковићу.

Да су ствари и више него сумњиве, показује и то што је Хусеин Хусејновић који је такође најавио кандидатуру, на дан када истиче рок за пријаву, саопштио да од тога одустаје. Каже да "не жели да учествује у политичким играма гдје су га етикетирали као издајника", а ставио је до знања и да је било пријетњи.

Тако је, када је о Бошњацима ријеч, у игри само један кандидат и то поменути Дураковић, а на црту му излазе два српска кандидата - Радивојевић и Младен Грујичић иза којег стоје све српске странке.

Зато је и више него очигледно да је кандидатура Радивојевића сумњива и да иза ње стоје бошњачке политичке партије са којима, тврде упућени, Радивојевић и те како сарађује и ради у њиховом интересу.

А колико ће Радивојевић бити независни кандидат најбоље говори  његово дружење по Сребреници са челним људима СДП-а, које је јавна тајна, као и подршка коју очекује да ће добити од СДА.

Очигледно је да Радивојевић не брине за интересе српског народа нити је икада и бринуо, већ да је његова функција да разбије српске гласове у Сребреници и предност да актуелном начелнику Дураковићу да освоји још један мандат и тиме Србе баци у онај други, односно онај посљедњи план.

Велико је питање и како Радивојевић, који у Сребреници не живи скоро деценију и по може да говори о положају становника у овој локалној заједници, грађењу мултиетништва и заједништва када, како упућени тврде, и не зна каква је ситуација те само сврати у Сребреницу повремено када му од некога  затреба помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана