Сребреничке донације

Крстина Ћирковић

Данашња слика Сребренице и људи који једва састављају крај с крајем указује на лоше вођење једне општине, али и бројне малверзације, од покрадених донација до фиктивних гласача.

Изван Сребренице су формирани тимови "душебрижника" који су мотрили на сваку марку, не зато што им је стало до становника, већ зато што су могли двије деценије да држе под контролом "златну коку" и све што је стизало у Сребреницу.

Али, и њима је коначно одзвонило. То су поручили новоизабрани локални функционери, који ће покренути истрагу о злоупотребама донација које су, очигледно, завршиле у џеповима оних који живе далеко од Сребренице.

Питањем ко је крив што нису стигле стотине милиона марака донираних за људе који овдје живе још се нико није озбиљно бавио. Јавности је непознато гдје је нестао новац намијењен за отварање погона, обнову кућа, набавку пољопривредних машина...

Слике с терена и оскудан живот у дјелимично обновљеним кућама указују на чињеницу да су у Сребреницу стизале само мрвице од милионских донација којима су се пред камерама хвалили и представници међународне заједнице и башчаршијски политичари. Ови други су имали разлог за то јер су на рачун "сензибилности" покуповали станове далеко од Сребренице. Захваљујући донаторима изградили су и велељепне куће у сребреничком насељу Језеро.

Али, ни то им није било довољно. Кад су нестале донације економски јаких земаља, са лакоћом су, користећи се политичким препорукама и родбинским везама, долазили до новца који је општина издвајала из буџета за пројекте обнове кућа и отварање нових радних мјеста.

Тако су се на списковима за те донације нашли појединци који живе у луксузним кућама, као и они који су узимали новац из општинске касе обећавајући да ће покренути производне погоне и запослити Сребреничане. Оданост владајућим локалним структурама била је довољна за пролаз у таквим пројектима. Епилог таквих "улагања" било је затварање тек отворених фирми и слање на биро оних који су се надали дугорочном рјешењу питања запослења.

Ипак, истина о донацијама и другим злоупотребама везаним за Сребреницу мора угледати свјетлост дана. Јавност ће, кад-тад, морати прихватити чињеницу да се Младена Грујичића и већинске српске власти не боје честити грађани.

Крајње је вријеме да се коначно разоткрију они који су се годинама "уграђивали" у милионске донације и богатили се на рачун оних који једва преживљавају.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана