Сребреница - нови чин

Крстина Ћирковић

На потезу је Централна изборна комисија БиХ, којој је пружена још једна шанса да са својим правницима тумачи закон и донесе одлуку којом ће ставити тачку на ову причу. На потезу је и струка. Aко ово друго надјача политичаре из Сарајева, Сребреничани могу очекивати власт какву желе

Све је јасније да ће о будућности Сребренице и даље одлучивати они који живе далеко од ње и који годинама узимају народу оно што му припада. Опет неко или више њих покушава да кроји судбину Сребреничанима који, и у тешким условима, покушавају да остану на својим огњиштима.

Ко сада "купује" вријеме и због чега се одуговлачи рјешавање питања избора у овој општини, када је Aпелационо одјељење Суда БиХ уважило жалбу на нерегуларност изборног процеса? Имају ли уопште смисла закони у овој држави или се само формално доносе, јер на њима "падају" политичари, правници, па чак и неке институције?

Ко се чека да подвуче црту и да смјело каже да се Сребреница, због будућности људи који у њој живе, не смије више посматрати из неког посебног, "сензибилног" угла?

Вријеме је да се и овдје престане кројити по двоструким аршинима и то увијек на штету једног народа. Сребреници треба власт, и то онаква какву желе њени грађани, а не Санџаклије, Сарајлије, Загрепчани и сви они који су притекли у помоћ Бошњацима да "сачувају" Сребреницу. Од кога, због чега и откуд некима право да својатају Сребреницу када у њој живе и Срби, Хрвати, Роми...

Они су своју вољу исказали прије нешто мање од два мјесеца. На изборима, и то оним на којим је српски кандидат за начелника поразио бошњачког кандидата гласовима становника који ту живе. Да, оних који живе, а не сплеткароша и похлепника који су се понадали да ће имати користи од ове општине, ако Бошњаци опет остану на власти.

На потезу је Централна изборна комисија БиХ, којој је пружена још једна шанса да са својим правницима тумачи закон и донесе одлуку којом ће ставити тачку на ову причу.

На потезу је и струка. Aко ово друго надјача политичаре из Сарајева, Сребреничани могу очекивати власт какву желе. Истина, мораће поново да гласају и бирају. Мораће, чини се, и да се нешто и негдје промијени прије тога.

Прије тога ЦИК мора да престроји и своје редове, јер су у још незавршеном изборном процесу остали без старих, а добили нове чланове.

Народ има стрпљења и чека. Нада се бољем и праведнијем. Јер, народ најбоље зна да је правда спора, али достижна. Она је сада у рукама оних који сједе или тек долазе у ЦИК. Њихова коначна одлука о изборима у Сребреници ће се можда наћи и под лупом неких виших институција, којима је још стало до државе и поштовања закона у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана