Сребреница - ни на небу, ни на земљи

Крстина Ћирковић

Чули су љетос многи, од Санџака до Загреба, вапај с Башчаршије и похитали ка Сребреници, како би сачували “златну коку”, а ову општину задржали као најплодније тло за политичка поткусуривања и разне малверзације

Ових дана је настављена “агресија” фиктивних гласача на сребреничку полицијску станицу, у којој службеници ЦИПС-а једва успијевају да одјаве “Сребреничане” који су дошли да помогну бошњачким политичарима из Сарајева да још макар коју годину задрже власт у овој општини.

Чули су љетос многи, од Санџака до Загреба, вапај с Башчаршије и похитали ка Сребреници, како би сачували “златну коку”, а ову општину задржали као најплодније тло за политичка поткусуривања и разне малверзације.

Aли, било како било, избори у Сребреници су прошли. Епилог је већ познат. Овдје ће се још дуго живјети у прошлости и још дуго се неће смирити страсти. Кад год буде нешто затребало Сарајеву, а на штету Срба, потегнуће се питање Сребренице.

И, што је најгоре или најнедемократичније, у ту причу ће се уплести представници међународне заједнице и неких амбасада, који ову општину посматрају на један “сензибилан” начин.

Очигледно је већ сада да у будућности Сребренице није остављено довољно простора и макар мало наде и вјеровања да ће бити другачије и боље људима који овдје живе.

Многи су у Сребреници преварени. Највише они који су за мале паре задржали досадашње представнике локалне власти и довели у питање свој опстанак на вјековним огњиштима.

Преварени су и они што су, попут муфтије Зукорлића и његовог загребачког колеге, гласали у Сребреници. Они ће, кад-тад, морати да прихвате чињеницу да својим гласом нису чували интерес Бошњака, него личне интересе бошњачких политичара, који се годинама богате на рачун Сребренице и уживају од њених плодова у комфорним становима и вилама по Сарајеву, Тузли и другим мјестима широм ФБиХ.

Оно што се дешава у овој општини не би изрежирао ни сам Хичкок у најбољим данима. Подметања, подмићивања, преваре и прије свега увреде са којима ће истински Сребреничани морати да живе, обиљежили су и ове изборе. A оно што се дешава послије њих, само потврђује овдје циљ увијек оправдава средство, па и у најгорим варијантама.

Изборна крађа која се несумњиво догодила у Сребреници, тек ће бити тема и дилема оних који су требали да се побрину да до ње не дође.

Онима који су постали, па убрзо и престали да буду Сребреничани кад-тад ће се ући у траг, њихови гласови поништени, а онда ће о судбини Сребренице одлучити њени грађани - Срби, Бошњаци и остали који воле Сребреницу, због Сребренице.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана