Срђан, Човјек

Ратомир Мијановић

Срђан Алексић име је момка, глумца, пливача, хероја... који је постао синоним чојства и витештва.

Стара Његошева пословица каже... “у добру је лако добар бити, на муци се познају јунаци”... Срђан се познао и ево 20 година поштује кроз свој витешки подвиг, спасивши свог суграђанина Алена Главовића од разуларених убица. Спасао је њему живот, а свој положио на олтар истине и храбрости... Свјетлост која се тог тренутка подигла и високо винула изнад Леотара биће путоказ генерацијама Требињаца и многих других гдје и куда треба стремити... гдје је пут истине, пут храбрости, доброте и праштања...

И заиста, вријеме је најбољи судија. И у ратној трагедији Срђан је својим примјером показао да Требиње има људе, да постоји друга страна медаље, да Требиње није онакво каквим су га представљали. Било је у овом граду још бројних примјера човјечности, али је овај драстичан, јер је Срђан дао живот за другога. Његов племенити подвиг нам показује да увијек појединци вуку друштво напријед.

Колики год је Срђан херој, а јесте, херој је и његов отац Раде. Ако је Срђан симбол храбрости, он је симбол праштања. Срце, у којем су помијешани туга и понос, каже да највише узбуђују сусрети са људима, који желе са њим да се виде, рукују.

- Осјећам тада тугу у њиховим очима, али и понос што су у Срђану нашли човјека, нешто са чиме и они могу да се поистовијете, што желе да и они буду, а старији - да њихова дјеца буду тако племенита. Јер, свако ко иоле има душе и разумијевања зна да доброта може да нам донесе благостање - казао је Раде.

Отац хероја наших дана говори ријечи које дубоко остају урезане у нашим мислима:

- Знате, ја сам ипак некако срећан у својој физичкој несрећи, када ми, рецимо, једна студенткиња Требињка каже: “Ви сте, чика Раде, учинили да ми Требињци свуда идемо уздигнуте главе”.

Људскост не познаје границе. Саткана од љубави за другог, праштања и разумијевања - не разликује расе ни нације и зато је њена узвишеност немјерљива, а покретачка снага незаустављива, без обзира на неумитан проток времена. Опет су заједно Срђан и Раде. У срцима свих нас, у којима је изнова заискрио Човјек

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана