Србовање у Федерацији

Жељка Домазет

Да се све ироније и нелогичности овог свијета могу наћи у БиХ овога је пута доказао неуспјешни покушај именовања Владе Федерације, када се констатовало да је међу предложеним министрима вишак Срба.

Годинама се у јавности и међу политичким званичницима у БиХ ломе копља у вези са чињеницом да ниједан легитимни представник српског народа није изабран на функције у федералним институцијама и да Србе представљају они који су у изјашњењу да припадају српском конститутивном народу видјели једино своју шансу за ухљебљење.

Тако смо недавно имали случај да су у изјашњењу да су Срби своју шансу да се угурају у федерални Дом народа видјели Расим Смајић, Нермин Бјелак и Харис Плехо, али како је у евиденцији код Централне изборне комисије установљено да су се доскора другачије изјашњавали, њихов наум је осујећен. Стога је њихово напрасно србовање пропало као и ухљебљење у Дому народа. Нажалост, они нису усамљен случај.

Због чињенице да у страначким редовима немају готово никако представника српског народа федералне странке су се након прошлих избора дале у лов да нађу представнике српског народа како би попуниле Дом народа и Владу Федерације. У трци за федерални Дом народа нису успјели, па их је тренутно умјесто 17 само 13 и тако се наставила традиција по којој су ријетки изборни циклуси након којих је Федерација успијевала да попуни Клуб делегата српског народа.

Када је ријеч о утрци за кадрове српске националности у Влади ФБиХ "лов" је био успјешнији него што је требало, па се на крају испоставило да је за министре предложено четворо Срба умјесто троје како то федерални Устав предвиђа. Након утврђивања те чињенице потпредсједник Федерације из реда  Срба Милан Дуновић је повукао своју сагласност на избор Владе и тренутно се воде преговори иза кулиса како би се неко од њих четворо изјаснио макар као остали.

Тако су проблеми са националном заступљеношћу довели до тога да је Србин Дуновић због вишка Срба зауставио именовање федералне Владе.

Да ли ће се и како посложити ствари када је ријеч о Влади Федерације и да ли ће то бити учињено ускоро, показаће дани који слиједе, али је сасвим јасно да у БиХ а нарочито Федерацији турбуленција неће недостајати па макар то било и због Срба који су из овог дијела БиХ углавном протјерани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана