Србија за Тому

Дарко Гавриловић

Лидер напредњака Томислав Николић остварио је изненађујућу побједу у другом кругу предсједничких избора у Србији над Борисом Тадићем. Покушавајући да дају праву димензију изборног изненађења, многи аналитичари су Николићев тријумф описали политичким земљотресом. Таква оцјена је прилично смјела и површна, јер је постојало много узрока који су довели до помјерања изборних тектонских плоча у Србији.

Тадићеве демократе и те како имају разлога да многе од тих узрока потраже у својим редовима. Очигледно уљуљкани предношћу из првог круга, коалиција “Избор за бољи живот” олако је ушла у друго полувријеме, а страначка “војска” није радила ништа на терену. Успаваности су допринијели и истраживачи јавног мњења, који су већ послије првог круга Тадићу “додијелили” нови предсједнички мандат. Неке од агенција биле су толико увјерене у надмоћ демократа да су Тадићу дале чак и двоцифрену предност и успавале његове гласаче.

Aларм је упаљен већ послије сазнања да на биралишта није изашло ни пола регистрованих гласача. Недисциплинованост и опуштање бирача демократске провенијенције Николићу је широм отворило врата предсједничке палате. Најочигледнији примјер успаваности Тадићевог бирачког тијела је Београд који је занесено испијао кафе на сунцу и заборавио да гласа.

Иако је на својој страни имао готово све медије, изгубио је изборе.

Префињена представа у медијима о успјешности није могла да сакрије да Тадић није имао снаге да на вријеме направи резове. Ефекти би били другачији да се одрекао анемичног премијера Цветковића или смијенио понеког корумпираног и неспособног функционера из своје странке. Та немоћ се Тадићу вратила као бумеранг и у коначници довела до сјече његове политичке главе. Рачун за све испоручен је Тадићу и нико га није питао да ли је он заиста крив за све промашаје својих сарадника.

Велику улогу у промашеној политичкој стратегији имали су сигурно и Тадићеви PR експерти који су сматрали да код народа пије воде само оно што објаве медији у којима се представљају само успјеси власти, а не оно што власт заиста ради или не ради.

Економска криза била је још један важан изборни фактор, али је Тадићев изборни штаб потцијенио да су пред њом пали многи европски лидери. Никола Саркози је изгубио предсједничку трку, грчки ПAСОК је разорен, а Aнгела Меркел уздрмана поразом у својој бази. То су била упозорења да ће и Тадићев ривал, ма ко он био, имати стартну предност, али се преко њих олако прешло.

Због тога гледамо данас “вашарско славље” у изборном штабу напредњака, огледало нове Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана