“Србија” умјесто Касиндола

Жељка Домазет

Да институције Републике Српске не дијеле и не цијепају своје становништво, па ма на ком дијелу се оно налазило, најбоље је показала и доказала изградња и отварање најсавременије болнице у Источном Сарајеву “Србија”.

Oво здање, на које су становници Источног Сарајева и цијеле регије чекали више од четврт вијека, око себе је окупило и Републику Српску и Србију и не без разлога и с поносом је добило име по својој матици. Без трунке подјела, без иједног зрна раздора у најсвечанијој атмосфери, са одушевљењем уз химне и заставе Српске и Србије, као и аплауз одушевљених грађана и званица, отворено је ово здање које је грађено по принципу “кључ у руке”. Свако онај ко би свему овоме дао било какву замјерку може једино да сије зрно раздора које, треба се надати, никада више на подручју Републике Српске и Источног Сарајева неће бити посијано.

Здравствени радници, који су цијели ратни и поратни период били уз свој народ, лијечили му ратне и поратне ране, окупили су се око болнице “Србија” са вјером да ће се и ово ново здање наћи на услузи свима који данас-сутра буду потражили помоћ, без обзира на то да ли носе једну или другу партијску књижицу, без обзира на то да ли су позиција или опозиција, без провјере да ли припадају било којој политичкој опцији или су политички неутрални.

Напросто, помагаће им зато што они то заслужују јер су годинама стрпљиво чекали да им се деси “Србија”. Увјерени су да ово здање неће затворити врата ни за људе којима је потребна помоћ и из федералног Сарајева, као ни за оне из цијеле регије, од Требиња, преко Фоче и даље до Зворника или Бијељине и тако даље и тако редом. Најавили су да ће се и медицинско особље усавршавати и стицати знања како би одговорило савременим технологијама двадесет и првог вијека.

“Србија” је грађанима овог дијела Републике Српске омогућила да коначно забораве војна носила којима су до отварања овог здравственог здања ношени у операционе сале и изношени из њих. Заслужили су то ови хероји са краја двадесетог вијека и стрпљиви људи који су вјеровали и још увијек вјерују да је Источно Сарајево стратешки интерес Републике Српске и да изградња Источног Сарајева на голој ледини није била узалудна, као ни њихова борба за слободну Републику Српску.

Сви они који би да потцјењују слободу и дијеле Републику Српску, ни јуче када се бранила слобода српског народа, ни данас након изградње болнице “Србија”, ни сутра када је мир и напредак завјет и прошлих и надајмо се будућих генерација овог краја и цијеле Српске, нека не покушавају да на овом дијелу сију било какву мржњу или нетрпељивост према западу, истоку, сјеверу и југу наше земље. То им овај народ сасвим сигурно неће дозволити, јер најбоље зна цијену свега што је дао за Републику Српску и њен опстанак. Не без разлога, управо овдје је болница “Касиндо” постала “Србија”.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана