Србија и договор

Жељка Башић
Србија и договор

Србија и Република Српска су на састанку седам политичких лидера из РС код предсједника Србије Бориса Тадића још једном одаслале поруку привржености изворном Дејтонском мировном споразуму и договору три народа у БиХ.

Порука је упућена међународној заједници и понајвише, лидерима у БиХ, на којима је да одлуче којим путем желе да иду и желе ли у Европску унију.

Србија је још једном показала и потврдила своју опредијељеност конструктивном дјеловању и подршци свему ономе о чему се консензусом договоре сва три конститутивна народа у БиХ.

Као потписница Дејтонског споразума, Србија испуњава своју међународну улогу да свједочи очувању интегритета БиХ и брине о стабилности у региону.

Носилац ове обавезе је и Хрватска која је такође потписница Дејтонског споразума и која треба да пружа подршку легитимном договору народа у БиХ и очувању и примјени Дејтонског споразума.

Aко би се у појединим сегментима и мијењао овај стратешки документ, који је обиљежио читаво историјско поглавље и допринио не само заустављању оружаних сукоба већ и уредио земљу и омогућио јој да изабере легитимне институције и представнике који ће изражавати вољу народа, примјењивати законе и надограђивати све што је вишегодишњим ратом уништено, онда то могу једино да учине управо поштујући вољу народа. Aли не једног већ три народа у БиХ.

Због тога је Србија показала одлучност да подстиче лидере у БиХ на међусобно повјерење и договор без притисака, уцјена и наредби са стране.

Можда ће њену улогу поједине стране у БиХ другачије протумачити, али оно што међународна заједница очекује од Србије када је БиХ у питању, она ће то и испунити.

A од наших сусједа није затражено ништа друго осим да буду гарант очувања Дејтонског мировног споразума и да подстичу лидере БиХ на дијалог и заједничко дјеловање које ће сва три народа учинити задовољним.

Најзад, то је и једини реални и могући расплет, како странци кажу, пат позиције БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана