Срби у Парламенту ФБиХ

Свјетлана Шурлан

У БиХ се све дијели, па тако имамо српске, хрватске, бошњачке фотеље на различитим нивоима власти. То је неопходно да би се обезбиједила равноправност народа и како би се глас свих могао чути на сваком мјесту. То је, како кажу, у складу са европским принципима, са демократијом, са људским правима...

Заборавља се да БиХ није земља у којој се може рачунати на практичну примјену многих принципа, па тако и ових. Иако се одређени прописи у теорији поштују, суштина и пракса далеко су од тога.

Очигледан примјер је заступљеност Срба у Парламенту Федерације БиХ којих има у Представничком дому онолико колика је законска квота.

Међутим, ови Срби долазе из бошњачких странака, а ове године из Социјалдемократске партије, Демократске фронте и Савеза за бољу будућност.

Да ли ће они да раде у интересу народа коме припадају не би можда требало унапријед говорити, али је досадашња пракса показала да је одговор на ово питање негативан. Показало се наиме да су представници српског народа који су долазили из бошњачких партија најчешће радили искључиво у интересу партије којој припадају, што се понавља из године у годину.

Тако права народа, којем су се изјаснили да припадају, остају незаштићена, односно Србе у ФБиХ нема ко да заступа у Представничком дому.

Годинама је таква злоупотреба рађена и што се тиче Дома народа Парламента ФБиХ, што би сада требало коначно да се исправи.

У идућем мандату Србе би у федералном Дому народа требало бар дијелом да представљају они који долазе из партија са сједиштем у Српској и који ће уистину штитити њихова права, што је свакако нада у боље сутра за све оне припаднике српске националности који нису имали коме да се обрате за заштиту својих права.

Када ће у БиХ сазрети атмосфера да сваком припада његово и да се манипулацијама не умањују права других, тешко је предвидјети.

Сигурно је да ће европски принципи, демократија и људска права још неко вријеме сачекати прије него у пракси ступе на снагу у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана