Срби у Парламенту ФБиХ

Жељка Домазет

За разлику од ранијих година када су Србе у федералном Парламенту представљали углавном посланици и делегати СДП-а или они из других бошњачких и хрватских странака, у наредне четири године ситуација би, како се очекује, требало да буде знатно другачија због изборног резултата који је СНСД остварио у ФБиХ.

Према још непотврђеним резултатима ових избора, како тврде у СНСД-у, ова странка ће у Дому народа Парламента ФБиХ имати довољно руку које ће штитити интересе Срба у овом ентитету и капацитет да врате уставност Србима као конститутивном народу.

Јер, до сада су их "штитили" други, они који су своју припадност српском народу користили, изгледа, углавном само да је уновче, с обзиром на то да је након њихове заштите број Срба у Федерацији све више опадао. Познато је тако да је у Клубу Срба до сада сарадња била никаква и да су посланици и делегати из бошњачких партија радили искључиво по налозима својих партијских шефова.

Није непознаница да је у још увијек актуелну Владу Федерације ушао Десница Радивојевић као кадар СДА, који је о Србима у Федерацији бринуо као о лањском снијегу.

Од Десничине бриге како је повратницима у Сарајеву, Ливну, Купресу или на другој страни, бољеле су их и лијева и десна, јер су и једном и другом руком морали "копати" да дођу до коре хљеба.

У СНСД-у кажу да је ова странка као једина која има сједиште у Републици Српској и парламентарни капацитет у Федерацији у стању да врати дигнитет Србима у Федерацији и да их једина није заборавила. Како ће нови делегати и посланици штитити права Срба у наредне четири године и да ли ће и за наредне изборе, како локалне тако и опште, повећати свој капацитет остаје да се види.

Ако буду радили за оне који су им дали повјерење, сигурно је да ће и резултати свих наредних избора бити бољи.

Њихове потезе ће свакако анализирати и пратити из дана у дан. Гласачи ће оцијенити да ли ће бити заборављени или ће им се њиховим радом створити услови за живот и отварање нових радних мјеста. Сигурно је једно. Како буду сијали, тако ће и жњети.

Оно што је сасвим сигурно, од њихових потеза зависиће останак, опоравак и опстанак српског народа у Федерацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана