Срби у Федерацији

Свјетлана Шурлан

Српски народ одавно је на маргинама у ФБиХ. Јавна тајна је да њихове интересе бране они који нису њихови истински представници и како онда очекивати да буду задовољни са оним што им је сервирано?

Стање у том дијелу БиХ одавно није ни изблиза онако како би требало да буде за један народ који је конститутивни, или барем тако само пише на папирима. Јер пракса је нешто другачија. Гурање под тепих српског језика, непостојање ћириличних табли и натписа само су дјелић онога са чиме се сусрећу они који су одлучили да остану на огњиштима.

До такве слике довела је махом политика и воља оних који имају у својим рукама моћ да ведре и облаче у ФБиХ и да без гризе савјести повлаче потезе који нису у интересу свих народа. "Може им се", што би народ рекао, али то није правац којим би требало да иду.

Ако већ један народ важи за конститутивни, то мора да буде и потврђено, доказано, а не да се из дана у дан то демантује. У том правцу, како се чини, иде и посљедња иницијатива из кухиње потпредсједника ФБиХ Милана Дуновића, који је, да ствар буде гора, на тој позицији као потпредсједник из реда српског народа. Наравно, изгласан већином гласова из друга два народа.

И то је суштина свега у ФБиХ. Политичка моћ представника из реда српског народа сведена је на неколицину оних који су и заиста представници тог народа и оних других, које је, као такве, махом изградила политика. Она политика због које ни лани није могао да буде потпуњен Клуб Срба у федералном Дому народа, а требало их је свега 17. Међутим, и то је недостижно било, па су четири фотеље и даље упражњење.

То је био и разлог због којег је, барем како је саопштено, Дуновић упутио иницијативу за измјене федералног Устава, да те фотеље не би остале празне, али пут који води до тога, кажу, није онај прави. Уставни суд ФБиХ је недавно одбацио захтјев Клуба Срба за заштиту националних интереса приликом усвајања Закона о државној служби, јер, по њиховој процјени, Клуб није имао потребан број руку за тај потез.

То је само један од примјера какав је положај Срба у ФБиХ и да се то мора промијенити, али на прави начин, који ни на који начин не подразумијева подметање ноге. Сваки народ, не само у ФБиХ, мора да бира своје истинске представнике, а не да им интересе бране они који су далеко од тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана