Срби у ФБиХ

Вања Штрбац
Срби у ФБиХ

Докле иде непоштивање закона и Устава БиХ од стране званичника у ФБиХ, показују и подаци анализе Српског грађанског вијећа - покрета за равноправност у БиХ, према којима у институцијама ФБиХ ради незнатан број Срба.

Није мало ни оних институција у којима ниједан запослени није из реда српског народа. Рецимо, у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ међу 95 запослених нема ниједног Србина, а Срба нема ни међу запосленим у федералном Министарству саобраћаја и комуникација. У федералном Министарству за расељена лица и избјеглице и Министарству околине и туризма ради само по један Србин.

Од 502 запослена радника у јавним установама на нивоу Федерације БиХ свега је 29 Срба, резултат је анализе Српског грађанског вијећа.

Ови поражавајући подаци за ФБиХ сасвим су јасан и очигледан показатељ директног кршења Устава БиХ. По ко зна који пут! Јер, непоштивање Одлуке о конститутивности народа је управо то - кршење Устава БиХ.

Према подацима СГВ-а стиче се утисак да Срби у ФБиХ и нису конститутиван народ, већ нужно зло које живи међу Бошњацима.

У таквом окружењу тешко је борити се за своја права, јер Срби у ФБиХ, сасвим свјесни колико су непожељни у овом ентитету, тешко да ће се усудити да подигну свој глас против непоштивања Одлуке о конститутивности.

Одлуке се свуда у свијету, али не и у БиХ, доносе да би биле поштоване и да би се дјеловало у складу са њима.

Aли, Одлука о конститутивности народа, изгледа, само је слово на папиру, које у пракси ФБиХ не значи ама баш ништа, слово које је књишки примјер разилажења теорије и праксе.

Јер, како другачије објаснити чињеницу да све високе функције у ФБиХ, годинама уназад, обављају искључиво Бошњаци, а да Срби у проценту далеко мањем од десет, раде у појединим службама.

Конститутивност и равноправност народа у БиХ не би требало да буду под знаком питања, јер је ријеч о историјској, цивилизацијској и уставној категорији и тога смо свјесни изгледа само ми, "обични људи".

Док они који нам кроје судбине, мислећи на личну корист обављајући државне послове, свјесно заборављају основне обавезе, које су им законом прописане. Aли, то више никога не чуди, јер ријеч је о ФБиХ у којој никад ништа ново.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана