Срби у ФБиХ

Ведрана Кулага Симић

Нова година, нова власт, а исти проблеми у ФБиХ када је ријеч о избору челника извршне и законодавне власти тог дијела БиХ.

Поново свих има довољно (па и превише), само Срба нимало и то је проблем пред којим годинама многи окрећу главу на другу страну, скрећу причу на друге теме, док по ћорсокацима траже у својим редовима некога српске или "српске" националности да заузме позиције које том народу припадају као конститутивном.

Протекле године су показале, а ова још једном потврдила, да увелико мањински српски народ у ФБиХ представљају кадрови бошњачких и хрватских странака, па и они који на националност гледају, у најмању руку, као на годишња доба. У једном изборном циклусу су Бошњаци/Хрвати, у другом - ето их из реда осталих, да би се појединци прошле године, једног јутра пробудили и осјетили да су Срби и као такви се пријавили да представљају, заступају и бране интересе Срба у том дијелу БиХ.

Списак имена и презимена посланика и делегата у Парламенту ФБиХ довољно говори. И превише. И више је него видљиво да Срби нису конститутивни народ у ФБиХ, да њихове интересе не бране истински српске странке већ да су се у српске редове увукли многи други. Не због жеље да помогну и подигну једном ту написмену конститутивност на ноге, већ зарад добре плате и неких других интереса.

Први покушај конституисања Дома народа Парламента ФБиХ је пропао у четвртак јер нису могли да буду изабрани кандидати из реда српског народа за потпредсједника ФБиХ и за позицију потпредсједавајућег Дома народа федералног Парламента. Није попуњен чак ни Клуб Срба у Дому. И након бројних покушаја и на изборима и послије њих остале су празне четири столице у клубу који треба да чине представници српског народа. "Пуно" је њих 13, а тренутно ниједна странка/опција нема сигурних пет руку потребних за почетни корак, односно да предложе неког за позиције које су у првом кругу остале непопуњене.

Нови покушај за конституисање Дома заказан је за четвртак, а да ли ће ствари остати исте или ће се неки нови Плехо, Бјелак и Смајић тог јутра пробудити као Срби биће познато за неколико дана. 

Сваки народ у овој земљи, у оба њена ентитета, мора да има своје праве представнике јер представљање интереса народа није исто што и смјена годишњих доба, а по истом кључу од године до године се не смије мијењати ни националност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана