Срби као вјечити негативциСрби као вјечити негативци

Драгана Орловић

Француски лист “Le Monde diplomatique” недавно је објавио како је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије 1999. године храњено разним медијским лажима, а главни дезинформатори биле су западњачке владе, НАТО и најугледнији медији у свијету.

Иако су дебело закаснили са овим чланком и само накнадно потврђују оно што смо већ сви знали, ипак нико не може остати равнодушан пред чињеницом да је српски народ годинама, на најгори могући начин, представљан у свијету. Свјесно и плански.

Ратна пропаганда није присутна само у разним свјетским новинама и телевизијама, већ и у готово свим филмовима гдје се помињу Срби.

И са оне и са ове стране Дрине - српски народ вјечити је негативац.

Тако је у протеклих 20 и кусур година, рат и послијератна БиХ била тема којом су се бавили многи европски и амерички филмски редитељи. Многа страна остварења инспирисана су босанском тематиком, а у већини њих управо су Срби приказани као агресори и злочинци.

Страни новинари који спасавају сирочад из ратом захваћене Босне, амерички војници који остају заробљени на територији под контролом Срба у БиХ, припадници УНПРОФОР-а који посматрају злочине, а немоћни су да било шта учине, одважни репортери који се дају у потрагу за Радованом Караџићем - од завршетка рата до данас, БиХ је у очима европских и америчких филмских аутора представљана из најразличитијих углова. Оно што је заједничко свима њима је чињеница да су Срби приказани као припадници крволочног племена.

Холивуд је уз стране медије једноставно сатанизовао српски народ.

Зато нас не треба чудити када  Роберт де Ниро у филму “Град поред ријеке” каже: “Када сам био мали овај дио града је био пун живота. А гле га сада, као да је српска војска прошла кроз њега”. Или када у серији ЈАГ, Срби у БиХ руше  америчког пилота, па га вијају на коњима. Ни Анђелинина “Земља крви и меда” није нам била ништа ново и зачуђујуће. Напротив. Нисмо ништа друго ни очекивали. Тако и овај чланак, гдје француски новинари тек сада откривају како су амерички медији “истраживали” и извјештавали не чуди.

Негативно третирање Срба као народа присутно је већ деценијама и тешко да се са тим можемо изборити. Људи који нас никада нису упознали и можда и не знају гдје се налазимо, једноставно стварају слику на основу тамошњих медија и информација које им сервирају. А то су, већином, лажи обогаћене флоскулама, предрасудама и, што је најгоре, класичном пропагандом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана