Срби и Индијанци

Вељко Зељковић

Срби, некада један од конститутивних народа у Хрватској, данас доживљавају судбину Индијанаца, америчких старосједилаца. Још мало па их неће ни бити, јер оно мало што их је остало или се вратило у предратне домове старо је у просјеку више од шездесетак година.

Налазе се у “резерватима” и имају статус који су некада и Индијанци имали у Америци. Остало је још да године учине своје и “демократска” Хрватска ће постати оно што је и одувијек жељела - етнички чиста.

“Олуја” је учинила своје. Оно што се тада није успјело, Хрватска је урадила у мирнодопско вријеме. Опструисала је повратак, одузимала станарска права, борила се против свега што има предзнак ћириличног. Срби се нису могли ни запослити и свакодневно су били изложени провокацијама и шиканирању.

И све је то Европа нијемо гледала. Без реакције. Као награду примили су “лијепу њихову” у Европску унију, а да питање српске имовине и прогнаних Срба није ријешено. Нису се показали ни наводни заштитници и политички представници српског живља у Хрватској. Вођена је полтронска политика.

Све то је давало вјетар у леђа хрватским политичарима да наставе са реализацијом сна Анте Старчевића. И близу су да га и остваре.

Од 180.000 Срба, колико је, примјера ради, некада живјело у Западној Славонији, данас има тек око десетак хиљада. Ови простори плански су насељени Јањевцима, католицима који су избјегли са Косова.

Оно што посебно забрињава јесте поновно повампирење једне опасне идеологије коју је започео и једно вријеме спроводио Анте Павелић. Фашистичке идеологије!

Усташка иконографија, пјесме и узвик “За дом спремни” могу се видјети и чути на сваком кораку. Усташки симболи се могу слободно и некажњено истицати и носити.

И званичне власти све то толеришу, па чак и прихватају, попут актуелне предсједнице Колинде, која не крије да обожава Томпсона и његове пјесме.

Ова острашћеност иде толико далеко да је и Блајбург проглашен светим мјестом, а Јасеновац радним логором.

Све што су усташе радиле покушава се минимизирати, а број српских жртава умањити.

А онда, шамар! Додуше помало закасњели. И то из братске Аустрије, која је недавно усташку иконографију прогласила фашистичком, а усташки покрет ставила у исту раван са терористичким организацијама попут “Ал-Каиде” или ИС-а.

Да ли је касно? Јесте! Српског народа сваким даном је све мање, а усташка идеологија, која је већ једном “очистила” Хрватску од Срба, поново је ту. На наредном попису српско становништво вјероватно ће бити статистичка грешка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана