Срби и ФБиХ

Ведрана Кулага Симић

Сваки човјек и сваки народ имају своја загарантована права која се морају поштовати, али то у ФБиХ за Србе већ годинама не важи.

Да ли надлежни у овом ентитету уопште и знају колико се не поштују права Срба или за то уопште, на крају крајева, нико и не мари? Јасно је да не мари, јер да није тако, десетине људи у српским повратничким општинама не би у 21. вијеку вапило за основним условима за живот.

Годинама српска питања не допиру до институција ФБиХ, а и како би, када се под заштитнике Срба продају људи који у џеповима имају чланске књижице СДП-а! Њима није циљ да заштите српски народ, већ да га још више мајоризују, то је потпуно јасно.

Ни сада када је комплетирано Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда ФБиХ, а које одлучује о питањима од виталног интереса на   рода у ФБиХ, Срби не треба да очекују ништа добро. Они који би о кршењу права Срба требало да обавијесте ово вијеће, чиниће, као и до сада, управо супротно.

Најбољи доказ за то су године иза нас, а није их мало. До сада у ФБиХ није било ниједног вета на неки закон који иде на штету Срба.

Сваком нормалном за око западају разрушена српска села и готово немогући услови за живот и то 20 година послије рата. Радних мјеста за Србе нема, а и они који имају посао свакодневно страхују да се не нађу на улици. Из свих обиљежја у ФБиХ избачени су било какви симболи који се могу повезати са

српском традицијом и културом. Није ни чудо што су Срби принуђени да напуштају своја огњишта и одлазе тамо гдје ће бити третирани као људи.

Идеја за промјене оваквог стања има, али од бошњачких партија које су под своју "шапу" ставиле и српске интересе, не могу да прођу. СДП уз то чини све да кроз своје подобне Србе још више мајоризује читав један народ.

Ово је аларм за све политичке партије у РС и њене институције. Срби у ФБиХ више немају времена да чекају да се неко сјети да у том ентитету и они живе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана