Срби без права

Маријана Миљић Бјеловук

Политичка права Срба у региону падају сваке године све ниже, али најбржим темпом ка дну иду у БиХ.

Да је тако, потврдио је поново извјештај Удружења грађана Напредни клуб из Београда у којем је наведено да су политичка права Срба у региону највише угрожена у БиХ те у Хрватској.

То нас, нажалост, и не изненађује јер су Српска и српски народ константно изложени притисцима бошњачких али и хрватских и међународних званичника у БиХ, а све чешће и вјерских организација.

Други резултати у овом извјештају нису могли бити ни приказани, јер је свима јасно да српски народ у БиХ свакодневно води битку за очување своје територије, надлежности, доказивање истине, па чак и за то да може да прославља свој Дан Републике кад то народ жели.

Чак се у извјештају истиче и то да је у БиХ у току до сада најорганизованија кампања чији је циљ умањење овлашћења РС и њено укидање.

А да су права Срба у БиХ и те како угрожена показује и упозорење у извјештају да је Срба у ФБиХ све мање и да су стално изложени вербалним и физичким нападима. А своје праве представнике немају већ годинама.

Претходне двије године у БиХ биле су турбулентне и из мјесеца у мјесец низали су се догађаји који су потресали РС.

Ни листи напада и притисака на Српску српски народ, чија се права константно покушавају умањити, који су забиљежени у неколико претходних мјесеци не види се крај, а ако се настави  овим темпом, ускоро нико неће моћи ни да их преброји.

Јер међу тим притисцима који су забиљежени само у овој години су наметање нетачних резултата пописа, наметање механизма координације и измјене Споразума о стабилизацији и придруживању мимо воље РС…

Сасвим је јасно да се овдје листа напада и притисака не зауставља јер су свакодневно на дјелу неке нове кампање усмјерене против РС. Зато ни наредни извјештај не треба да нас зачуди, ма шта у њему било наведено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана