Срамотни износи, срамотни људи

Александар Стојановић

Хуманитарна организација “Мозаик пријатељства” залагањем свог оснивача Мирослава Субашића Каспе и бројних хуманих људима годинама је изазивала одушевљење за невјероватан посао који обављају.

Иако дневно хране око 500 људи, а у данима викенда и до 1.000, за то су од сваке градске власти добијали између шест и, данас спорних, 9.500 марака на годишњем нивоу. Толико да могу покрити само неколико дневних оброка!

Њихово саопштење у којем су рекли да је повећање од 1.000 КМ садашње градске администрације срамотно можда јесте у некој мјери неспретно. Али зар 9.500 КМ на годишњем нивоу није срамотно?! Није битно ко је за то крив, али “Мозаик пријатељства” је свакој администрацији и сваком политичару био једна од обавезних предизборних дестинација. И Каспа никада никог није одбио, никада ником није одбио да захвали. Па ко сада има право да га критикује када каже да је овај мизерни износ срамотан?

Толика бројна обећања која су често измаглица, плод маште и жеља данашњег градоначелника можда су и Мирославу Субашићу дали наду да ће исправити бруку свих претходних градоначелника, па је човјек остао у невјерици што је добио толики износ да покрије два дневна оброка. Може ли се кривити човјек који је само још једна жртва испразних обећања политичара, политичког маркетинга и политикантске приче? Па, ко је без гријеха, нек први баци камен!

Ова салва увреда на рачун оснивача хуманитарне организације оголила је сву трулост и политичку неписменост овог народа. Ботовска армија, острашћени и фанатични чланови партија почели су до те мјере да бране градоначелника да су напали човјека чијем раду су се до јуче дивили. С друге стране, симпатизери опције која је главни кривац за досадашње срамотне износе заборавили су срамоту својих представника и ове хумане људе почели су да користе за обрачун са градоначелником.

За свој рад и допринос друштву Мирослав Субашић одликован је и Орденом предсједника РС. Иако је шиканиран због подршке једној групи грађана пред крај 2019. године и мада је боље да су му дали много више новца за све што ради, тај орден нешто значи.

“Мозаик пријатељства” је цјелокупан рад заснивао на добровољним прилозима, а небригу власти су одувијек критиковали. А покушаји да се Каспа сврста на било чију страну, драги ботови, задње је дно које сте дотакли.

А ако ћемо се нечијем дјелу дивити све док нам не дирне у омиљеног политичара, па овај народ ништа боље није ни заслужио. И док је тако и таквих, Каспи ће пред “Мозаиком пријатељства” бити колоне од више стотина метара.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана