Срамотна пресуда

Горан Маунага

Пресуда Суда БиХ којом је бивши припадник ХВО Алмаз Незировић осуђен на двије године затвора за злочин над српским цивилима у Дервенти и Броду 1992. године није кривична мјера, него подстицај, подстрек злочиначким психопрофилима попут Незировићевог за чињење нових злочина над Србима у неком будућем рату.

Та пресуда је још један у низу доказа да такав Суд ради на штету БиХ и њеног опстанка јер помирења у овој несрећној земљи нема све док сви ратни злочинци не буду процесуирани на прави начин, а не селективно нити онако како је, умјесто казне, награђен Незировић. Образложење Суда за ту пресуду варира од парадокса до отвореног безобразлука.

Јер навести да је Незировић проглашен кривим јер је мучио затворене српске цивиле и нечовјечно поступао према њима у дервентским и бродским логорима, а "казнити" га за то са само двије године затвора, језиво је институционално исмијавање српских жртава над којима је предсједавајућа судског вијећа Медиха Пашић том пресудом починила нови злочин. 

Тако малу казну за злочине какви су Незировићу стављени на терет никад нигдје ниједан суд на свијету не би досудио јер за злочине које је он починио изричу се казне од 30 година до доживотне робије.

А то што је Пашићева навела да је том злочинцу олакшавајућа околност његово здравствено стање и не питајући какво је здравствено стање 25 свједока који су описали начине на које их је Незировић мучио, додатно покопава све наде у објективност Суда БиХ. Наравно, она ни споменула није да је Незировић био у бијегу све док га нису ухапсиле власти САД.

За иста кривична дјела почињена на истом мјесту оптужена је и Азра Башић којој је суђење почело такође у Суду БиХ, с тим што постоје свједоци да је она једног српског заробљеника убила на посебно свиреп начин. Нема сумње да поједини, да су у ситуацији, одмах ослободили Башићеву, али не треба очекивати ни да ће Азра звана "два ножа" у Суду БиХ, ко год да је у судском вијећу, добити много већу казну.

Сигурно је да судије не мисле да је похвално мучити у рату заробљеног човјека, иживљавати се на њему и на крају га ликвидирати. Али послије пресуде Незировићу не треба сумњати ни у то да има оних који сматрају да ни Башићева није крива што је заклала цивила Благоја Ђураша, једноставно зато јер је он био Србин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана