Спуштање ролетни

Вељко Зељковић

Књижевник и колумниста Мухарем Баздуљ, иначе рођени Травничанин као и Иво Андрић, који посљедњих неколико година живи и ради у Београду, нова је мета сарајевских медија.

Несрећни Баздуљ, који је једном приликом културно рекао да је из Сарајева отишао јер му је постало “досадно”, нашао се на удару истих оних који су прије тога и самог Андрића прогласили геноцидним, а Мешу Селимовића издајицом.

Ставили су га у исти кош и са Вуком Бачановићем, Нелетом Карајлићем и Емиром Кустурицом, који су на својој кожи можда и најбоље осјетили како пролазе они који здраворазумски размишљају и нису на фону бошњачке званичне и чаршијске политике. Они који на све гледају из шире перспективе, а не авлијски ограничене која се граничи чак са апартхејдом.

На удару су сви који су схватили да предратно Сарајево више не постоји, да је дух “Надреалиста” одавно ишчезао, да нема више “Жеље” и “Сарајева”, а ни саме “раје” којом се овај град толико некада поносио.

Све је спуштено на приземан и примитиван ниво, а колико далеко може ићи то спуштање ролетне и замрачивање умова може се видјети и из случаја када су прије пар година у Кантону Сарајево хтјели да забране чак и Дједа Мраза. 

Једноставно, све што се не уклапа у наметнути концепт поимања послијератног Сарајева се демонизује, па се тако и сам Баздуљ нашао на удару “патриота” због што је пјевао у друштву омраженог нобеловца Петера Хандкеа и “персоне нон грата” Кустурице. Да иронија буде већа, пјевао је пјесму Халида Бешлића, у којој се на сјетан начин спомиње идилични живот у некадашњем Сарајеву.

Тог идиличног живота више нема. На сцени су неки нови и опаснији “надреалисти” и самопроглашени бегови.

Због свега тога све више је интелектуалаца, писаца, књижевника и глумаца, који свој нови дом проналазе у Загребу, Љубљани, Београду или неком другом европском граду, остављајући то исто Сарајево у аманет ретроградним патриотама које тај свој патриотизам граде на мржњи.

Колико то може бити оптерећујуће за неког ко има отворени дух и не дијели ставове тих “патриота”, једном приликом случајно је открио и сам Баздуљ, рекавши да је одласком у Београд коначно “продисао”. И то у сваком погледу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана