Споменик за раздор

Данијела Бајић

Мир који је Дејтонски мировни споразум донио у БиХ прије 22 године поједини становници ове земље још нису осјетили. Изнад њихових глава престали су да фијучу меци и гранате, а ратне звуке замијениле су пријетње и уцјене.

То најбоље знају српски повратници у ФБиХ, који живе у много тежим условима него прије рата, а њихов глас побуне гуши галама коју стварају власти овог ентитета.

Управо се овај сценарио, посљедњи у низу, одиграва у селу Подови у Санском Мосту, гдје су власти наумиле да поред дунума и дунума слободне општинске земље, споменик својим "ластама" подигну на мјесту гдје је на свиреп начин убијен старац Коста.

Слика убијеног Косте, којег су муслимани послије ставили за сто да изгледа као да сједи, а његовој супрузи рекли да синовима каже да старина чита новине, Подовљанима је још пред очима. Живот је на том мјесту, осим Косте, одузет још најмање шесторици недужних Срба.

Ове чињенице и отворене ране њихових суграђана, који ни по чему нису једнаки са већинским становништвом, ништа не значе властима у Санском Мосту, које су одлучне да на мјесту натопљеном крвљу Срба почну да пишу своју верзију историје.

Од самог почетка реализације овог "пројекта" српским повратницима се радило иза леђа, јер су и јавни позив за идејни приједлог, који је на увиду почетком јула био у просторијама општине Сански Мост, објавили у тајности.

Зато није ни чудно што би градња спомен-обиљежја, који представници одреда Армије РБиХ "Ласта" описују као плочу метар са метар, значила још један атак на Србе с намјером да их поново протјерају из Подова.

Поступак тамошње власти, која има пуна уста хвале како само они доприносе миру, ништа друго није него наставак обрачуна са нежељеним комшијама.

Одавање почасти припадницима било којег народа није и не смије бити препрека суживоту у БиХ. Али ако се жртве сопственог народа користе за провокацију припадника другог народа, онда је намјера мјеродавнија од коначног чина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана