Спољнотрговинска комора

Ма­ри­на Чигоја

Послије двије године јуче је коначно одржана сједница Скупштине Спољнотрговинске коморе БиХ, на којој су именовани нови делегати, потпредсједници, чланови Управног и Надзорног одбора...

Коначно, испуњени су услови да се заустави вишегодишња криза у функционисању Коморе и да ова институција почне да ради у функцији оних због којих је и основана, односно привредника.

Чињеница је да у овој институцији ствари већ дуже вријеме не функционишу, често се води прави медијски рат између појединаца унутар Коморе, а неријетко су у то све била умијешана и тужилаштва и подношене пријаве због кршења закона.

Само у БиХ и институцијама у БиХ може се десити да смијењени генерални секретар узме печате и тиме блокира рад те институције, а управо то се десило у СТК прошле године. Послије смјене генерални секретар Фарук Јашаревић узео је печате и практично зауставио рад те институције. И не само то, чак је и забранио улазак у зграду Коморе тада новоименованом генералном секретару и његовом замјенику.

Тек што се то смирило, на видјело су изашле астрономске цифре које су, према правилима СТК, привредници морали да плаћају за чланарину. Тако се знало десити да појединим привредницима на крају године буде испостављен милионски износ који треба да плате за чланарину институцији за коју отворено кажу да немају ништа од ње.

Наравно, ни ту није био крај, па се са изношењем прљавог веша и међусобним оптужбама наставило и у овој години.

Шта се дешава у овој институцији, ко ради за кога, обичном човјеку, сасвим сигурно тешко може бити јасно. Међутим, оно што је сигурно јасно свима јесте да СТК има годишњи буџет од седам милиона КМ и да би управо то могао да буде одговор на све нејасноће које се појављују у вези са овом институцијом.

Податак који је недавно изнио предсједник СТК, а који каже да је за двије и по године потпредсједник ове институције на бази волонтерског рада остварио бруто примања од скоро 119.000 КМ, можда и најбоље говори о томе шта, ко и колико ради у СТК, те због чега су фотеље у овој институцији толико примамљиве.

Хоће ли се и колико стање, послије јучерашње сједнице поправити, неизвјесно је као и све што се до сада дешавало у овој институцији.

У сваком случају, ако се проблеми из протеклог периода и даље наставе, заиста се поставља питање која је сврха даљег рада Спољнотрговинске коморе?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана