Спискови за брисање

Ведрана Кулага Симић

Сваки изборни циклус у БиХ на свјетлост дана избаци неке нове проблеме, али један је заједнички - бирачки списак.

Посебно свјетло на тај проблем "бацили" су резултати пописа становништва у БиХ из 2013. године који су јасно показали да у неким срединама има мање становника од уписаног броја бирача. Тај проблем који није од јуче, проблем је данас, а биће и од сутра ако надлежни и овога пута олако пређу преко тога као што је био случај до сада.

Проблем са списковима мора бити ријешен како би се избјегао познати сценарио да нам "мртви", у одређеним мјестима, "кроје судбину" и утичу на коначан изборни резултат. Мора се наћи и начин да буду заустављени разни покушаји да појединци гласају више пута и да на једној адреси буде и по неколико десетина људи.

То је све већ виђено у протеклим изборним циклусима, тако да је крајње вријеме да се томе стане у крај како би ова земља могла да се похвали тиме да је максимално довела у ред изборни процес који је и мјерило демократије.

Вријеме је да надлежни са ријечи пређу на дјела. Истина је да је пред њима тежак посао, али он мора бити завршен како би истински бирачи били кројачи судбине у својим локалним срединама, ентитетима и уопште БиХ.

Корак ка томе је редовно "чишћење" бирачких спискова, јер је невјероватно да сваког пута у изборној години имамо стотине разних примједби које се односе на гласање оних који више нису међу нама и преваре са адресама пребивалишта, односно боравка.

То баца мрљу на цијели изборни процес и подстиче сумњу на цијелу регуларност избора и стварну вољу истинских бирача у БиХ који редовно одлазе на биралишта у нади да ће наредних година од изабраних представника власти имати само корист.

Због тога бројне ствари морају бити доведене у ред да не бисмо о истој ствари поново причали послије општих избора наредне године, или евентуално почетком 2019. године када резултати и проблеми буду поново сумирани и сажети на једном мјесту.

Јасно је да бирачки спискови нису једини проблем, јер много тога треба поправити - од самих кутија на биралиштима па до могућности да модерне технологије што прије заузму мјесто у изборном процесу.

Много је посла, а мало времена и зато надлежни треба да брзо реагују, засучу рукаве и оправдају провјерене послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана