Спискани милиони евра

Милијана Латиновић

Талас мигрантске кризе запљуснуо је БиХ још 2018. године и од тада трају муке домаћег становништва, које се ни до данас није опоравило од посљедица рата, па и у вријеме мира преживљава у страху и неизвјесности.

 

Мигранти су запели у БиХ на путу ка Европској унији, која их не прима под своје окриље, а они не желе да остану овдје.

У свом том лудилу, страху и вјероватно жељи да се домогну границе, често праве нереде, сукобљавају се међусобно, али и наносе штету домаћем становништву.

Ионако мучну и тешку ситуацију, којој се рјешење не назире, додатно усложњавају срамне изјаве појединаца који, упркос чињеници да обављају јавне функције на које их је народ изабрао, не раде ништа да становницима ове земље помогну да бар живе у миру.

Посљедњи у низу таквих случајева јесте изјава министра безбједности БиХ Селме Цикотића да БиХ влада мигрантском кризом, те да је чуо “занимљиве и секси идеје” о враћању миграната из БиХ у земље из којих долазе, а што није ништа друго него шамар у лице грађанима БиХ.

Министар који треба да води рачуна о безбједности својих држављана очигледно се наслађује њиховом муком и нема ништа против да мигранти и даље вршљају општинама и градовима, уништавају имовину и уносе немир међу мјештане, јер како он каже, “БиХ биљежи повећану потрошњу, иако има редукован број туриста због вируса корна”.

Све док разни Цикотићи сједе у фотељама и воде ову земљу, ситуација и неће бити ништа боља.

На све то немогуће је не запитати се како мигрантска криза у овој земљи, у којој ништа не функционише како треба, још није ријешена, када је БиХ до сада за те намјене добила 58 милиона евра.

Питање за све оне који држе конце у својим рукама је: “Гдје су толики милиони спискани?” Јер очигледно је да БиХ није прстом мрднула да то питање ријеши. Они који су требали и морали да засучу рукаве и ријеше ово питање на добробит домаћег становништва нису учинили ништа.

Неко очигледно мисли да је модерно бити у кризи, па ову земљу стално гура у којекакве проблеме.

Докле ће мигрантска криза трајати и колико ће још новца бити бачено у вјетар, тешко да ико зна. Можда када Европа престане да даје новац они који воде БиХ коначно схвате шта је требало да ураде још прије двије године. Једино рјешење је вратити их одакле су и дошли.

Идеју како да ријеше овај проблем, који из дана у дан постаје све већи, надлежни у БиХ немају ни данас, као што нису имали ни прије двије године, а неће имати ни у годинама које долазе, неће, јер им није у интересу да раде посао за који су плаћени. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана