Списак жеља

Данијела Бајић
Списак жеља

У држави у којој се списак жеља за боље сутра, заједно са обећањима надлежних (заједно са онима који то нису) нагомилава на дневној бази, све је мање простора да се било шта са списка заправо и оствари.

Узимајући у обзир општепознату чињеницу да народ има памћење златне рибице те се сјећа само оних најсвјежијих, јасно је да су политичари пронашли систем обмане који беспријекорно функционише - обећај и слажи шта било јер о одговорности ионако нико не бере бригу.

Тако се мало ко сјећа вишеспратне болнице Драшка Станивуковића, а о аеродрому у Требињу се прича у задњих неколико изборних циклуса.

Углавном, ових дана и мјесеци свима су пуна уста лакшег преласка граница, што је, де факто, одлична ствар, али се из колективне еуфорије и свеопштег климоглава као знака одобравања, по обичају, није изродило ништа конкретно.

Прво се причало о “Отвореном Балкану” као мегапројекту који би повезао регион, омогућио економски процват и лакши проток робе и услуга.

Нема ко га није промовисао, а панелисти су се смјењивали на конференцијама утркујући се да појасне како та отвореност за Балкан значи укидање шлеперијаде на граничним прелазима и боље спољнотрговинске проценте за земље бивше Југославије.

Шлепери су, наравно, остали гдје јесу заједно са БиХ која, компликована каква јесте, представља кочницу за многе прогресивне идеје, макар оне биле дневнополитичке.

И док се годоовски чека да Сарајево каже “да” на оно што је Бањалука давно аминовала, ни из чега се појавише привредници и потиснуше идеју о “Отвореном Балкану” ниже на оном списку жеља/обећања са почетка текста, једном својом.

Тема им, такође, има везе са међудржавним међама, само што бизнисмени предлажу интегрисане граничне прелазе или, у преводу, умјесто двије да на граници пролазимо једну кућицу, јер тренутно много времена и новца губе на чекању у колонама дугим и по неколико километара.

Многи су свјесни да је и то много што траже јер на граничним прелазима нема основних услова у виду инфраструктуре, односно адекватних прилаза за шлепере.

И опет, хтјели - не хтјели, слушамо флоскуле о мањим гужвама, о доброј вољи надлежних и тежњама да се из комплетне приче изроди нешто позитивно. Звучи познато?

Наравно, јер је пресликан систем из осталих обећања са списка. Суштински различитих, али са једном константом - углавном остану неиспуњена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана