Списак жеља

Ведрана Кулага Симић

Ниједна земља на свијету није имуна на корупцију, а свака од њих се више или мање успјешно бори против те пошасти која је ушла у све поре друштва.

У Републици Српској је овог љета усвојена нова Стратегија за борбу против корупције, а прије неколико дана зелено свјетло је добио и акциони план за њено спровођење.

На неколико десетина страница побројани су сви кораци које ће надлежни у Српској повући у наредне три-четири године ради јаче и конкретније борбе против корупције, али треба да сачекамо да видимо шта ће од тога, и у којој мјери заживјети када се подвуче прва црта.

Наведени стратешки документи нису први те врсте у Српској, а једно од посљедњих сумирања утисака показало је да још има и те како простора да се ствари подигну на знатно виши ниво, али кључни фактор за то је воља у пракси, а не на папиру.

Корупција је, малтене, у многим областима постала саставни дио живота и понашања у одређеним ситуацијама. Прешла је одавно границу пристојности, домаћинског односа и хвале за урађено у неким ситуацијама.

Те опште ствари добиле су потврду и кроз одређене анализе у којима је подвучено да многи становници РС, али и БиХ сада се не устручавају да понуде новац некоме за неку услугу јер, према њиховом схватању, то тако данас треба да се ради и то је данас једини начин да се дође до нечега,

То је, нажалост, тако. Постајемо, као друштво, сваки дан све више и више дио система у којем те “вриједности” гледају као сасвим прихватљиве и логичне. А то је тек почетак, јер се на врху одвијају далеко тежи послови у којима корупција царује.

Многи су сагласни у оцјенама да је борба против корупције у рангу донкихотовске борбе против вјетрењача и да је потребно дати све од себе само за јачи старт.

Влада Српске, односно Министарство правде као носилац тих антикоруптивних активности на овом поднебљу направила је нови списак потеза које надлежне институције треба да повуку у идућим мјесецима како би се корупција свела на што нижи ниво.

Све потези су прецизно описани, уз опаску ко је за који  задужен, али доста ствари је до сада остало само написано.

Српска и БиХ имају добрих закона који, махом, када најмање треба остају мртва слова на папиру. Стварна борба против корупције почеће оног дана када сви у овој земљи, односно цијелој БиХ, почев од врха, схвате да је то пут којим треба да крену и да нема гледања кроз прсте ни послова у четири ока.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана