Списак и дужници

Свјетлана Шурлан

О списку дужника за индиректне порезе прича се већ мјесецима, нагађа, сазнаје и претпоставља ко су они који крцкају државни буџет, а тиме и ентитетске касе.

Тај списак је постао елемент којим се сви служе да прикупе или политичке или било које друге поене, једни најављујући да ће га објавити, други бранећи оне који тај списак чувају од очију јавности, трећи критикујући његово и даље скривање.

Тај тренутак објављивања траје већ мјесецима, од преузимања директорске функције у Управи за индиректно опорезивање БиХ од стране Мире Џакуле, до сједања на мјесто предсједавајућег Управног одбора Николе Шпирића.

Међутим, нешто све зауставља, а шта, није познато, може само да се нагађа.

Да ли су то различити лобији предузећа у БиХ или стварно законска процедура, како тврде одговорни, остаје на просуђивању и закључивању народа.

Прије десетак дана састали су се опет министри финансија са директором УИО и опет поновили да ће списак дужника бити објављен. Када, кажу за петнаестак дана.

Тај 15. дан истиче у петак, а сједница до петка није заказана, а када ће бити, не зна се. Тако се наставља круг у којем се спомиње само неколико ријечи: биће, сада ће, ускоро ће, само што није.

Из Управе кажу да су завршили законски дефинисану процедуру, односно спремили и послали измјене закона које ће омогућити да на свјетлост дана изађе фамозни списак.

Објављивање самог списка дужника никоме неће посебно бити од користи, а понајмање онима који га објаве јер то неће надомјестити новац који лица са тог списка не уплаћују у државну касу.

Психолошки ефекат, који ће он изазвати код оних чија се имена буду појавила на списку, сасвим је друга прича.

Ако бар то не покрене с мјеста причу о вишегодишњем арчењу државног новца од стране појединих фирми и њихових газда, тешко да ће нешто друго.

Правосуђе, које је прво морало још давно да реагује, спава зимским сном. Ако их ово брујање које се спрема не тргне, мале су шансе да ће новац икада бити наплаћен.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана