Спиновање

Вељко Зељковић

Ствари иду у добром правцу. Рече ово лидер СДА Бакир Изетбеговић послије састанка са представником хрватског народа Драганом Човићем на којем се расправљало о рјешавању једногодишње кризе у формирању нове власти на нивоу БиХ.

Остаје недоумица да ли је он стварно ово мислио или се “зезао”, као и много пута до сада.

Предсједник СДА је овом приликом истакао и да је врло важно што због актуелне политичке кризе не трпи економија, те констатовао да се кризе понекад морају десити како би се, како је рекао, “одмјерили параметри граница”, не прецизирајући о каквим границама се ради. А ни параметрима.   

Не трпи економија? У којој то држави лидер СДА живи? Да је лоше види и, што је најгоре, на својој кожи осјети већина грађана.

Да “ствари иду у добром правцу” је реченица коју је предсједник СДА у посљедњих неколико мјесеци употријебио толико пута да је прерасла у отрцану политичку фразу, која му служи тек за спиновање јавности и пребацивање одговорности за блокаду у формирању власти на друге.

Он се држи оне: “Народе, ево ја се трудим, толико да бих могао остати и трудан, али она двојица стално нешто коче.”

Међутим, опште је познато, а што се до сада у много случајева могло и видјети, Изетбеговић - једно говори, друго мисли, а треће ради. А ово “друго” подразумијева стварање атмосфере у дијелу међународне јавности да интервенише, након које би он био неприкосновени бег или султан. Бакир величанствени. И то није шала. Сања он БиХ као грађанску државу у којој би сви били “равноправни”. Неко више, а неко мање. То што “остали”, како их он види, то не желе, за њега није битно. Изетбеговић то више и не крије. Због таквог става трпи народ, трпи економија, трпе сви. Приче о АНП-у су само покриће и алиби. 

И док се замајавамо овим “обичним” и свакодневним проблемима, испод радара пажње прошла је вијест да је БиХ седма у свијету. Нажалост, није у питању спорт.  БиХ је на том неславном мјесту по броју одлазака џихадиста у терористичку организацију Исламска држава. И зашто не рећи да је досадашња политика СДА довела до овога.

И све док је овако, народ ће бити луд и збуњен, па и све чешће гладан, а БиХ далеко од нормалне земље. Далеко од Европе, далеко од свега. Болесник са дијагнозом којег обилазе тек мигранти, јер су рођаци на привременом раду у Њемачкој. И то силом прилика. Не својом вољом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана