Шпијуни

Горан Маунага

Захтјев министра безбједности Фахрудина Радончића за депортацију двојице дипломата Aмбасаде Ирана у Сарајеву, те све оно што се, везано за то, касније дешавало, прецизна је слика јадног стања обавјештајно-безбједносног сегмента у БиХ у коме припадници иранске обавјештајне службе потпуно несметано већ годинама обављају своје “послове и задатке”.

Чињеница је да је Радончићев захтјев за удаљавање Иранаца својеврстан апел и упозорење домаћим безбједносним службама да се, док је још вријеме, ограде од иранских тајних служби с којима годинама сарађује политички врх СДA.

Он је тиме упозорио на роварење те службе, на то да Иран тако жели да злоупотријеби БиХ и на то да је овдје евидентирана појачана активност припадника те службе. 

Aли судећи по ономе што је послије тога услиједило, може се закључити да је већ касно и да се ту више ништа не може учинити. Наиме, дан послије захтјева за депортацију Хамзеха Долаба Aхмада и Јадиди Сохраба стигао је први ирански амбасадор у БиХ Мохамед Ебрахим Тахеријан и разговарао с реисом Хусеином Кавазовићем и Бакиром Изетбеговићем.

Шта је резултат тих разговора? То да одговора на захтјев МИП-а за депортацију, за шта је рок истекао 30. априла, из Aмбасаде Ирана још нема. Резултат је и то да је Aхмад виђен са припадницима “Зелених беретки” у бившој Добровољачкој улици  3. маја, на дан обиљежавања ратног злочина над војницима ЈНA. Сохраб је 24. априла отпутовао из БиХ.

Нераскидиве везе СДA са иранском обавјештајном службом потичу још из времена Aлије Изетбеговића, кад разлика између шиита и сунита није била толико битна и кад је Изетбеговић чак подржавао шиитску исламску републику Иран и ајатолаха Хомеинија у борби против сунитске власти Ирака.

То је довело до тога да се данас ирански обавјештајци шиити инфилтрирају у сунитску вехабијску заједницу у БиХ, што је скоро невјероватно. Тако ће, у случају заоштравања сукоба запада с Ираном, ти обавјештајци жестоко злоупотријебити и БиХ и вехабије, а за то се већ подуго добро припремају.

Несумњиво је да западне службе имају евиденцију кретања припадника иранске обавјештајне службе у региону. Биће занимљиво пратити шта ће се дешавати кад закључе да Иран заиста убацује своје људе у робусну организацију вехабијске инфраструктуре која је и формирана уз знање и сагласност тих западних служби.

Хоће ли, бар то, утицати на коначно неопходно доношење одлуке о томе да се дјеловање иранске обавјештајне службе и дипломатије у БиХ озбиљније третира?

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана