Спектакуларна хапшења

Горан Маунага

Након многобројних спектакуларних хапшења које смо имали прилику да видимо осумњичени често буду ослобођени, неки одмах послије саслушања, а остали, углавном и не стигну до судског процесуирања.

Одмах треба рећи да у овој причи нису спорна хапшења, привођења ни процесуирања ни испитивања јер се нико не може и не треба мијешати у рад, ионако у вези с тим питањем преосјетљивих правосудних институција.

Није овдје проблем ни јавност, ни чињеница да медији извјештавају о хапшењима и процесуирањима, напротив, рад правосуђа мора да буде јаван.

Главни је проблем непотребна приредба за јавност и прављење спектакла у случајевима који су углавном унапријед осуђени на пропаст. Проблем је и то што су ти спектакли резервисани само за одређене случајеве, док се у другим све обавља без икакве помпе.

При томе, јасно је да је, поред осјећаја за одговорност, ту попуно заказала и савјест дојављивача којих, очито, уопште не занима то што су доживотно повриједили и јавно окаљали оне за које се убрзо покаже да су недужни, као и њихове породице. Ни за то нико не одговара, а требало би.

Колико год разумног човјека може да чуди то што представници правосуђа и полицијских агенција тиме директно крше законе које би, на првом мјесту, они требало да поштују, исто толико то није изненађујуће кад баш таква спектакуларна хапшења најављује министар безбједности једне земље, па макар то била и БиХ, каква год да је.

Тако долазимо до још већег проблема. Јер најављивање спектакуларних хапшења високих функционера, које је у посљедње вријеме све учесталије, представља злоупотребу положаја, пошто је ријеч о дијелу кривичног поступка који је по закону тајан.

А Драган Мектић већ мјесецима најављује хапшења иако је и њему јасно да то не спада у његов мандат, и да према прописима нема механизме за оперативно дјеловање, за координацију ни за контролу над радом полицијских структура у држави.

А то је већ прича о дебелом уплитању политике у рад правосуђа које ургентно реагује на неке друге врсте притисака, попут оних наводних медијских, који су потпуно споредни у односу на рад правосуђа под политичком капом, чега, никада ни у једној земљи не би смјело да буде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана