Специјално тужилаштво

Горан Маунага
Специјално тужилаштво

Специјално тужилаштво Републике Српске не може се баш похвалити резултатима рада оствареним од свог оснивања у октобру 2006. године до данас.

До сада је било тешко доћи до прецизних података о томе шта је све то тужилаштво до сада урадило јер су са давањем истих из тужилаштва били веома шкрти, док интернет страница тужилаштва донедавно уопште није ни постојала.

Зато смо до сада могли само да гледамо спектакуларна привођења осумњичених у предметима за које је Специјално тужилаштво подигло оптужнице.

Таква, јавна али лажна слика квалитетног рада на хапшењу криминалаца потпуно је пала у воду кад је Врховни суд РС почетком априла потврдио пресуду Окружног суда у Бањалуци о ослобађању свих оптужених у "предмету приватизација РС".

То је онај предмет који ће остати добро запамћен по ТВ снимцима жена из Дирекције за приватизацију РС које са лисицама на рукама приводе инспектори Специјалног тужилаштва.

Епилог тог предмета ће се знати тек кад жалбе и одштетни захтјеви оптужених, јавно дискредитованих па ослобођених дођу на наплату, која ће наравно бити исплаћена из џепова становника РС, и која сигурно неће бити мала.

Сигурно је да треба похвалити најуспјешнију акцију тужилаштва вођену под називом "Барут" из фебруара прошле године. Тада је на Мајевици откривена фабрика оружја, а четири лица су осуђена на затворске и једну условну казну.

Према подацима са тек постављене интернет странице Специјалног тужилаштва РС, то тужилаштво је у 2007, 2008. и 2009. години подигло 47 оптужница по предметима. Од укупно 42 пресуде по тим оптужницама шест је било ослобађајућих, док су за преосталих 36 пресуда склопљена 23 споразума о признању кривице.

На сајту стоји и да је у тужилаштву запослено седам специјалних тужилаца и четири службеника а, незванично, ту ради још осам инспектора. Према подацима Министарства финансија РС, од оснивања, закључно са 2010. годином, Специјалном тужилаштву РС дозначено је око 10,5 милиона КМ.

Је ли толико потрошеног новца компатибилно количини и квалитету урађеног посла? Јасно је да није.

Ипак, сигурно је да ће многи и поред тих чињеница тврдити да је "кратак период рада Специјалног тужилаштва РС на основу којег би се могла дати генерална оцјена о потреби његовог формирања". И нико неће поставити питање кога су све амнестирали и зашто?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана