Специјалци

Вељко Зељковић

Шта то има толико интересантно на Балкану да готово све водеће велике силе имају неког свог специјалног изасланика за ове просторе?

Након што су новом систематизацијом вањско политичких послова унутар својих администрација то учиниле Европска унија и Америка, по страни није жељела остати ни Велика Британија, те је премијер Борис Џонсон одлучио да на то мјесто прије пар дана именује “специјалца” Стјуарта Пича.

Сви они су наводно посвећени, бар тако кажу, стабилности и просперитету у региону. Залажу се и за демократска рјешења, наводећи како немају намјеру да се директно мијешају у унутрашње ствари балканских земаља, већ да само посредују у доношењу одлука.

Историја је, међутим, показала да када год су овакви и слични “специјалци” стављали у фокус својих политика Балкан то није добро завршавало, а посебно када су то чинили разни изасланици из Вашингтона и Лондона, али и из Беча и Берлина.

Немају намјеру да се мијешају у унутрашње ствари, а покушавају наметнути своју визију Изборног закона у БиХ, независност Косова, али и успоставити некакву нову мањинску владу у Црној Гори, а која би највише могла одговарати њиховом штићенику Милу Ђукановићу. Много тога се кува у њиховим лонцима, који због све јаче дипломатске ватре пријете да загоре.

Оно што је заједнички именитељ за све ово, бар када је у питању Балкан, јесте “српски фактор”. Поменутим силама једноставно није у интересу да он буде јак на Балкану, да уздиже главу на било који начин, а поготово због политичких и економских веза са Кремљом, те стога вашингтонска администрација након доласка на власт Џо Бајдена, покушава завршити посао започет прије 30 година. Сад им се прикључила и Велика Британија, старија сестра, која се изгледа зажељела геополитичких игара.

У коначници, иза свега овог крије се покушај стварања једног широког политичког и војног савеза у који се све више увлаче и земље Европске уније ширењем русофобије.

Дурбини су уперени према Москви, којој се чак оспорава да унутар својих граница распоређује своје војне снаге и гради гасоводе.

Оно што забрињава јесте да би Пентагон могао свјесно гурнути Кијев у рат са Москвом, посматрајући то са стране, уводећи Русији заједно са својим “партнерима” из Лондона и Брисела економске санкције које би ову земљу требало да баце на кољена, на којима је Русија била у вријеме Јељцина и Горбачова. Балкан је у овим играма колатерал. Требало би то да схвате и други народи са ових простора, те да дигну главу из пијеска и буду свјесни да им ове геополитичке игре не могу много доброг донијети у будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана