"Спавачи"

Ведрана Кулага Симић

Становници Републике Српске, који излазе на изборе, имају своје разлоге зашто у мору кандидата свој глас дају баш том једном. Један од разлога сигурно је повјерење које имају у њега да ће се борити за њихова права, указивати на проблеме...Нажалост, првобитно повјерење врло брзо прерасте у разочарење, које успут много и кошта.

Када се стиша изборна грозница и када се они изабрани удобно смјесте у своје нове фотеље или само потврде да им је управо ту и мјесто, атмосфера постаје хладнија, и то у неким тренуцима и до те мјере да се стиче утисак да неки, што би се рекло, спавају зимски сан.

Да таквих "спавача" има у клупама Народне скупштине Републике Српске показао је посљедњи мониторинг о раду ове институције. Подаци су јасни и ту нема двоумљења.

Посланици Гаврило Бобар, Петко Станојевић и Миодраг Буквић апсолутни су шампиони у ћутању када се на папир стави њихова (не)активност у првом полугодишту. Уз то не треба заборавити чињеницу да су се у њихове џепове слиле хиљаде марака, на које имају право самом чињеницом што су народни посланици.

Како ствари стоје у парламенту РС, најбоље показује податак да скоро четвртина посланика за шест мјесеци није имала више од пет јавних иступа у скупштинским клупама.

Иако ниједан посланик нема обавезу да дискутује, реплицира, поставља питања, то их нимало не оправдава да не раде оно за шта су изабрани и плаћени.

Они ту нису послати да би ћутали као заливени, већ да се језиком боре за интересе људи који их представљају. Некима је очигледно и то пренапорно.

Због тога би и руководство највишег законодавног тијела требало да размисли како да анимира "спаваче", на овај или онај начин. Мора им се ставити до знања да су ту да раде, а не да спавају.

Народна скупштина РС није мјесто за спавање. Она је мјесто на коме треба да се ради за боље сутра свих становника Републике Српске.

Ако то није тако, онда нам народни посланици и не требају. Њихова мјеста радо би заузео народ који не би имао језик за зубима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана