Спас у посљедњи час

Ведрана Кулага Симић

Правосудни систем у БиХ препун је рупа и многе ствари још нису дошле на своје мјесто. Посљедњи доказ за то је годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ за прошлу годину који је показао да је за многе правда, ипак, била недостижна.

Стотине осумњичених и оптужених за кривична дјела могу да одахну јер је њихов бијег од правде, захваљујући спорости правосуђа у БиХ, уродио плодом с обзиром на то да је дошло до застаре истрага на чијој су мети.

Застара је наступила у чак 357 кривичних и 81 прекршајном предмету након што је од изречене казне или почињеног кривичног дјела протекло од три до 35 година, у зависности од његове природе.

Слична и гора ситуација забиљежена је и протеклих година, а то указује да је вријеме да се ова проблематика озбиљније схвати, да надлежни засучу рукаве и виде гдје је запело.

За почетак, могли би да у својим извјештајима детаљније кажу за која су се кривична дјела теретили они који су успјели да се извуку из руку правде, колике су им биле изречене казне и када су изречене.

Могли би јавности предочити и образложења због чега кривци нису одлежали казне, а не само као разлог навести како нису били доступни правосудним органима или да су предмети у судове касно стигли.

Свако треба да одговара за почињена кривична дјела и нико то не може да оправда било којим разлогом. Зато надлежни у овој земљи треба да виде због чега је толико криваца успјело да се спаси у посљедњи час. Тачније, да их, на крају, спаси закон о који су се некада прије огријешили и на основу којег су кажњени.

Од надлежних у овој земљи, за сада, имамо само статистичке податке сажете у годишњем извјештају о броју оних који су успјели да, сплетом околности, побјегну правди, али то није довољно. Мора се знати да ли је свему кумовала само њихова способност или има и примјеса неспособности оних којима су повјерени њихови предмети.

За свако кршење закона постоји одређена казна и онај који ју је "заслужио" треба и да је одслужи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана