“Спас” у кутији

Данијела Бајић

Да савремени начин живота у Републици Српској узима данак најбоље показује чињеница да апотекари дневно продају и по 17.000 кутија таблета на рецепт, не рачунајући оне које се могу наћи у слободној продаји.

Узнемиравајући је податак да се управо лијекови за главни човјеков орган срце налазе на првом мјесту потрошње лијекова у Српској, док се одмах иза њих налазе медикаменти за дијабетес типа два.

И док су раније та обољења била “резервисана” искључиво за оне у поодмаклим годинама, данас више нема правила. Томе свједочимо сваки дан.

Ако је судити по ријечима љекара, стрес и лоше животне навике су најчешћи разлози због којих већ у трећој деценији живота младима у здравствене књижице буде уписана нека од тих дијагноза, мада не мањка ни оних који муку муче са депресијом.

Осим тога, нису, нажалост, ријетки ни они који на своју руку узимају таблете и за најмањи бол.

Љекари за велику потрошњу лијекова не криве само болест, већ и агресивне кампање фармацеутских кућа, које свакодневно на тржите пласирају разноврсне таблете и апотеке, које омогућују грађанима да купују лијекове без рецепата.

У неку руку не треба да чуди податак да су обољели у Српској прошле године попили лијекове вриједне 64,67 милиона КМ, јер велики број пацијената има више дијагноза, због чега истовремено узимају неколико различитих лијекова да би обољења држали под контролом и квалитетно живјели.

С намјером да смање своје трошкове љекари су успјели да наговоре Фонд здравства да пацијентима, који имају хронична обољења, прописују фишемјесечне рецепте за терапију. Питам се да нису успјели у томе, колики би тек онда био број исписаних рецепата?

Иако у великој мјери не можемо да утичемо на болести срца, можемо, ако ништа, бар покушати да смањимо нервирање и стресан начин живота, јер ми треба први да поведемо бригу о свом здрављу.

Не треба увијек да одемо у апотеку и купимо кутијицу таблета за смирење...

Једино што можемо да урадимо јесте да трпимо бол, а ако у томе не успијемо, онда треба да одемо до љекара, који ће нам радо прописати лијек, мада чему и то када већина апотека и без рецепата издаје кутијице медикамената и то на велико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана