Спас од пропасти

Јасмина Салопек
Спас од пропасти

“Од колијевке па до гроба најљепше је ђачко доба”, давно написана реченица Бранка Радичевића којој смо се као дјеца подсмјехивали и коју у школским клупама никада нисмо схватили јер смо мислили да је школа баук.

Данас, када видимо све проблеме који нас окружују и с чиме се сусрећемо, најрадије бисмо се вратили у то ђачко доба.

Нажалост, данашње генерације не виде ништа значајно од школовања, посебно факултета, што би у скорије вријеме могло довести до гушења и гашења неких смјерова на појединим факултетима, али можда и до самих факултета.

Поражавајућа је чињеница да је након првог уписног рока на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву остало нешто мање од 1.700 слободних мјеста, а подаци говоре да ни ове године, као ни претходних нема интересовања за физику, математику, пољопривредне науке, српски језик и књижевност и још неке студијске програме.

Највећа борба за индекс, поред медицинског факултета који је традиционално популаран међу младима, водила се на бањалучком Факултету за безбједност, гдје су уписне квоте већ попуњене.

Вјероватно ће се неки сложити да је главни разлог за мали број студената управо одлазак младих из земље јер не виде перспективу и будућност.

Тешко је када отац дјетету мора рећи:”Учи језике и бјежи одавде. Нигдје није бајка, али је свакако боље него овдје.” Али свакако је то за његово добро. Овдје и најшколованији људи “сједе” с књижицом на бироу или раде као конобари или трговци, те због многих који имају “бабе и стричеве” не могу доћи до изражаја и показати своје знање и стећи праксу.

За разлику од нашег поднебља, иностранство раширених руку чека младе и образоване кадрове којима ће дати најбољу могућу праксу и посао како би их задржали.

Ово нам само говори колико су образовани људи цјењенији у туђини него на својем тлу.

Свако ко је икада покушао негдје да се запосли сусрео се с тим да му траже радно искуство које се не може стећи јер нико не жели да подучава нове генерације и тако губи своје вријеме.

Осим лошег статуса државе у подршци младих кадрова за послом, лоша је и подршка паровима који желе дјецу, па тиме имамо мали природни прираштај и одлив становништва у потрази за бољим сутра.

Послови преко везе, разне “штеле” и партијска књижица не би смјели да буду испред знања и стручности уколико желимо да имамо здраво друштво и да млади остану на својим огњиштима.

Стање постаје алармантно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана