Солидарност

Анита Јанковић Речевић
Солидарност

Проблеме и посљедице које је на друштво оставила пандемија вируса корона нисмо добили прилику да санирамо ни изблиза колико је требало када нас је запухнуо нови вал проблема изазваних кризом усљед руско-украјинског сукоба.

Тај беспотребни сукоб покренуо је попут лавине низ нових потешкоћа, а највеће су свакако оне које се тичу свих грађана, инфлација и низ поскупљења. У том мору астрономских цијена које дивљају неријетко и преко ноћи много је неоправданих, ничим поткријепљених поскупљења која за циљ имају искључиво екстра профит мешетара, који се ни у највећим кризама не либе водити првенствено сопственим интересима.

У бескрају таквих негативних примјера као свијетао се издваја потез дрвопрерађивача у Српској. Наиме, око 150 малих фирми окупљених у Удружењу дрвопрерађивача дрвних сортимената ниже вриједности дошло је на идеју да оформи неколико централних складишта у Српској гдје ће становништву продавати огревно дрво по цијени од око 210 КМ по палети. На овај корак одлучили су се због солидарности према својим суграђанима, али и како би стали у крај нелојалној конкуренцији и онима који су дигли цијене огрева у небо.

До наглог раста цијена дошло је прије нешто више од мјесец када је подигнута рампа за извоз цијепаног дрвета из БиХ па тако поједини дрвопрерађивачи палету цјепаница продају и за 200 евра. Незасити профита прекршили су договор којим је још љетос усаглашено да палета цјепаница за домаће потрошаче кошта 180 КМ плус ПДВ.

Како би се оградили од таквих “гладних” колега и сачували образ у народу који не зна коју рупу прије да закрпи, чланови поменутог удружења током сезоне гријања пропорционално ће испоручивати огрев на складишта у Бањалуци, Бијељини и Приједору, гдје ће пензионери, радници и студенти већ средином седмице моћи пазарити дрво по колико-толико приступачној цијени. Већу зараду покушаће остварити на тржишту западних земаља, а чињеница да не желе остварити екстра профит на муци властитог народа свакако је похвална.

Њиховим примјером могли би се повести и други произвођачи у Српској, али и трговци који мјесецима лове у мутном и подижу цијене својих производа и тамо гдје то није неопходно.

Ситуацију у којој смо се затекли нико не би требало да искоришћава за повећање властите зараде. Ово је вријеме када би требало да будемо солидарни једни према другима и тако бар мало придонијети лакшем проласку кроз кризу.

Већи степен солидарности прама властитом народу у мјесецима пред нама нарочито би требало да покажу носиоци власти и коначно повуку потезе које ће бар дјелимично скинути терет кризе с леђа обичног човјека. Довољно се причало, планирало и обећавало, крајни је тренутак за конкретне мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана