Солидарност на дјелу

Милијана Латиновић

Борба против вируса корона у Републици Српској и БиХ тек је почела, а грађани поново у најтежим тренуцима показују лице хуманости и потврђују ону народну да се на муци познају јунаци.

Након што су надлежни предузели низ мјера с циљем спречавања ширења вируса и упутили апел грађанима да помогну онима који су у овој ситуацији најугроженији, дежурни телефони на које се пријављују волонтери нису престајали да звоне.

Апели за помоћ нису прошли неопажено, а међу првима на бранику нашли су се студенти завршних година бањалучког Медицинског факултета. Они који су за свој животни позив изабрали најхуманију професију без имало двоумљења одлучили су да све своје слободно вријеме посвете борби против пошасти која је завладала свијетом. Никоме од њих није било тешко да цијелу ноћ одговара на позиве узнемирених грађана који желе да се информишу о ситуацији, свом здравственом стању и корацима које треба да предузму. Са жељом да буду на услузи онима којима су пријеко потребни, тим темпом настављају и у данима који слиједе.

У помоћ најстаријима свакодневно прискачу и волонтери Црвеног крста. Армија хуманитараца ангажована је у веома кратком периоду и без много питања и дилема. Сви заједно крећу се ка истом циљу, а то је спречавање ширења смртоносног вируса.

И нико више никога не пита за име, презиме, вјеру и нацију. Подуго није било овако у БиХ. С обје стране ентитетске границе борба је велика и непрекидна, а циљ јединствен.

Спасавање људских живота и очување привреде и економије свима су сада пречи и од страначких препуцавања, предизборних кампања и вјечите борбе власти и опозиције. Страначку припадност и битке за фотеље нико не спомиње. Ратне сјекире су, чини се, први пут заиста закопане након тешких деведесетих и надамо се да ће тако остати зарад сваког грађанина у овој земљи.

Надлежни на свим нивоима показују зрелост и одговорност у борби против ширења вируса корона, а љекари и сви запослени у здравственим установама широм БиХ показују надљудску издржљивост. Одговорности и солидарности не мањка ни међу грађанима, изузев неколицине оних којима је прече било да се на друштвеним мрежама похвале да су стигли из иностранства него да се јаве у надлежни дом здравља. Нека им то служи на част, јер не мислећи ни о себи ни о другима само су допринијели ширењу вируса.  На сву срећу, и даље су такви малобројни, а армија одговорних и племенитих јача из часа у час. Одговорно и хумано морамо наставити и даље све док вирус корона не буде побијеђен.++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана