Солидарност на дјелу

Анита Јанковић-Речевић

Оснивање Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству улило је нову наду свим обољелим малишанима у Српској и њиховим родитељима у боље сутра и изљечење.

Борби за изљечење дјечака и дјевојчица и до сада су се прикључивали се бројни грађани у земљи и иностранству, али посредством разних хуманитарних акција. Прикупљање новца, нажалост, обично је ишло веома споро и тешко, а родитељи су стално били у неизвјесности чекајући да ли ће на рачуну имати довољан износ новца за спас свог дјетета.

Међутим, тако више неће бити. Уз овај фонд сви мали хероји одмах ће на располагању имати пријеко потребни новац и могућност да у што краћем року отпутују на лијечење.

Његовим оснивањем дјеца су добила већу шансу да побиједе у својим најважнијим биткама, а уз њих и њихови родитељи, који пролазе праву голготу у настојањима да их спасу.

Колики је значај Фонда показује и чињеница да је овогодишње донаторско вече "С љубављу храбрим срцима", које се одржава под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, посвећено управо Фонду солидарности. 

Овај подухват РС, јединствен у региону, показује се као велики искорак за све оне које је у протеклом периоду мука  натјерала да куцају од врата до врата и моле за помоћ за лијечење тешко обољеле дјеце. Његово оснивање вратиће и достојанство родитељима чија су дјеца требала бити лијечена СМС порукама.

Фонд солидарности од сада ће за свако болесно дијете које се не може лијечити у Српској обезбиједити новац.

Опстанку ове хумане институције треба да допринесемо сви заједно тако што ћемо од својих плата даровати дјелић новца. Наших у просјеку 0,25 КМ мјесечно неће нама значити ништа, а одагнаће патњу многим родитеља и вратити осмијехе на лица малим, храбрим срцима.

Иако већ сада има оних који су склони да ружно коментаришу ову, али и сличне акције, надлежни обећавају да ће сав прикупљени новац и његова расподјела бити транспарентни.

Овај фонд, који за виши циљ има оздрављење оних најрањивијих, не смије бити разлог за политичка поткусиривања, већ мјесто гдје ће сви заједно радити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана