Солидарност на дјелу

Горан Маунага

Солидарност, хуманост, заједништво, помоћ, спасавање, професионалност, најчешће су изговаране ријечи ових дана, али које су истовремено пратиле и оне црне: катастрофа, катаклизма, потоп, пустош, пропаст, рушевине…

Исто онолико колико је Републику Српску изненадила природна непогода, несрећа библијских размјера, скоро исто толико изненадиле су невјероватна солидарност, спремност становника, појединаца, клубова, институција да се жртвују и максимално помогну свим угроженим.

Предсједник Српске, комплетна Влада, Цивилна заштита, полиција, сви су били на ногама, али све њихове активности у корак су пратили и становници РС, и пострадали али и они који то нису, а градови који су били мање угрожени слали су помоћ оним угроженијим.

Оно што је било лијепо видјети у свеопштим црним сликама, јесу и млади који су прискочили и помогли свуда гдје је то било потребно. Узели су лопату у руку, чистили блато, муљ, прљавштину, прикупљали и дијелили храну... Нису питали ништа само су радили и дали примјер како треба да се покаже човјек у невољу.

Србија иако такође тешко пострадала, одмах шаље помоћ Српској, у којој, опет, траже да иду у испомоћ градовима у Србији који су најжешће погођени. И остале земље региона одмах су се ангажовале, Македонија, Црна Гора, Хрватска, Италија, помоћ хитно стиже из далеког Израела, Русије, Велике Британије, Мексика... Сви су стали уз раме угроженима и показали им велико срце да нису заборављени упркос кобној судбини која их је задесила.

Генерално, у РС се и овог пута показало да смо јединствени кад нас задеси велика невоља, исто као што је чињеница да необјашњиве размирице неминовно постоје онда кад је мирно и кад би требало да их буде најмање.

А без негативних примјера ништа не може да прође па макар се радило и о катаклизми. Али то су лоши људи и нису завриједили да се помену и о њима неки други пут.

Поплаве су ујединиле цијелу Српску, сви су стали у један строј и заједничким снагама се борили против бујице, која је носила све пред собом. Али, није успјела да однесе оно најважније - заједнички дух који је показао да када је човјеку најгоре да има људи који ће прискочити у помоћ без обзира на функцију, име презиме, образовање...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана